Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πανδημία: Ο χάρτης με την ηλικιακή και γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Συνολικά 136 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα νόσο στην Ελλάδα, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.517, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Με βάση στοιχεία από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας έως και τις 26 Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (Ε.Σ.Υ.)  παρουσιάζει στην τελευταία έκθεσή την ηλικιακή κατανομή και τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Ο χάρτης που ακολουθεί αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Όπως προκύπτει από τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ, οι νομοί στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα είναι οι Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας, ενώ αντίθετα οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (50 ανά 100.000 πληθυσμού) είναι οι νομοί Καστοριάς, Χερσόνησος του Άθω και Αργολίδας.

Σημειώθηκε αύξηση στις 20/4

Όπως καταγράφεται και στο σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο ρυθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση στις 20 Απριλίου μετά τη διάγνωση 150 κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.523 (5.5%) ήταν θετικά (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Η ανακοίνωση από το υπ. Υγείας

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό το απόγευμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, ενώ ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 136.

Οι 36 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.181 (46,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.