Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

Αρτηριακή πίεση: Αυτές είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πότε υπάρχει πρόβλημα

αρτηριακή πίεση μέτρηση

Eίναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο,  επειδή συνήθως δεν προκαλεί προειδοποιητικά συμπτώματα, ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Ουσιαστικά, η υπέρταση αποτελεί τον ισχυρότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για έμφραγμα. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, ξαφνικό θάνατο, νεφρική βλάβη, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών, κ.α. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά.

Η αρτηριακή πίεση μετριέται με δύο αριθμούς: τη συστολική και τη διαστολική πίεση. Το πρώτο, μεγαλύτερο νούμερο που βλέπετε στο πιεσόμετρο είναι η συστολική πίεση και το δεύτερο, χαμηλότερο είναι η διαστολική.

Όταν η συστολική είναι μικρότερη από 120 και η διαστολική μικρότερη από 80, τότε η αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική.

Όταν η τιμή της συστολικής πίεσης είναι από 120 έως 139 και της διαστολικής από 80 έως 89 θεωρείται ότι το άτομο έχει προϋπέρταση.

Τέλος, όταν η συστολική πίεση είναι 140 ή περισσότερο, ή η διαστολική είναι 90 ή περισσότερο, τότε μιλάμε για υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση.

Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια από ειδικό. Αν είναι υψηλότερη από την κανονική, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας προκειμένου να την ρυθμίσετε. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τις τιμές σας στο σπίτι μεταξύ των επισκέψεων στο ιατρείο, χρησιμοποιώντας ένα απλό πιεσόμετρο.

Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της πίεσης από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης

Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας διασώστης του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς χάνονται ζωές για το… τίποτα – Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβλήματα πίσω από το «κόλλημα» με το smartphone

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Η τροφή που “κάνει πέρα” τη νόσο και τις επιπλοκές της (επιστημονική μελέτη)