Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Υπό συνθήκες πανδημίας, με  ιατρική συνταγή και κατά προτεραιότητα θα διεξαχθεί φέτος ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ξεκινώντας από τα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων, η βασική προτεραιότητα φέτος είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό πάντα με τη σχολαστική ατομική υγιεινή.

«Σήμερα, ως γνωστόν, ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης και σκοπός και στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι φέτος, που ο πλανήτης συγκλονίζεται από την πανδημία, απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπεύθυνη και σοβαρή στάση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι στόχος δεν είναι η ο γενικευμένος εμβολιασμός και η εγκατάσταση συλλογικής ανοσίας, αλλά να προστατευθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, κατά προτεραιότητα, καθως η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτες τις ομάδες.

«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φέτος, λόγω του φόβου που υπάρχει για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός θα ανέβει σε ακόμα υψηλότερα ποσοστά, άνω του 75%, και κατέστησε σαφές ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει από τη λοίμωξη Covid.

“Φέτος εισάγεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με διπλό στόχο: πρώτον  την ιχνηλάτηση των εμβολίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε ως οργανωμένο κράτος να δούμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και δεύτερον για να έχουμε έναν σαφή έλεγχο των ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψουν εμβόλια από τον Έλληνα ο οποίος τα χρειάζεται”, σημείωσε απ’ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν τις  οδηγίες των ειδικών.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά, καθ’ όλη τη συνιστώμενη περίοδο εμβολιασμού (15/10 – 15/12), έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, προέτρεψε τους πολίτες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τις 15/10, έτσι ώστε στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης να υπάρχει ανοσία (απαιτούνται 15 ημέρες για να αποκτήσει το άτομο), τονίζοντας ότι υπάρχει ένα δίκτυο 11 χιλιάδων φαρμακείων που μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια.

Οι ευπαθείς ομάδες

Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις  οποίες ανήκουν:

– Άτομα ηλικίας >60 ετών

– Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς
παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

-Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

-Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες

-Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o

Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών

–Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Ειδικά όσον αφορά στα παιδιά, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι, εκτός από τα αυτά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, πρέπει πει να εμβολιαστούν και υγιή παιδιά, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει περίπου 4,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ πέρυσι είχαν εξασφαλιστεί 1.000.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πρόπερσι