Καρπούζι ή πεπόνι; Tο… ντέρμπι των αιωνίων κάθε καλοκαίρι είναι αυτό ανάμεσα στα δύο δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού.
Πρόκειται για δύο από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα, που χωρίς αυτά δεν νοείται καλοκαίρι. Ποιο από τα δύο, όμως, να προτιμούμε; Ποιο υπερέχει διατροφικά; Ποιο παχαίνει περισσότερο;
Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που εμείς οι διαιτολόγοι καλούμαστε να απαντήσουμε πολύ συχνά στα διαιτολογικά μας γραφεία αυτή την περίοδο.
Ας τα βάλουμε, λοιπόν, κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο…
Ειδικά το κάλιο αποβάλλεται από το σώμα μας σε μεγαλύτερες ποσότητες τώρα το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.
Τα υγρά αυτά καλύπτονται κυρίως από το νερό που πίνουμε, αλλά κι από άλλες πηγές, όπως χυμοί, φρούτα καφέδες, αναψυκτικά και άλλα. Τα φρούτα, όπως και οι χυμοί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι συνεισφέρουν σε μεγάλο και ουσιαστικό βαθμό στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας.
Και τα δύο συγκεκριμένα φρούτα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Ωστόσο το καρπούζι ξεχωρίζει ελαφρώς (94% vs 92%).
Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν δύο σημαντικά καροτενοειδη: Β-καροτινη το πεπόνι και λυκοπένιο το καρπούζι (τα οποία συμβάλλουν στα αντίστοιχα χρώματα των φρούτων). Μπορεί να είναι διαφορετικά, όμως η θρεπτική τους αξία σε απόλυτα μεγέθη είναι παρόμοια.
Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr