Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

Α. Ξανθός: Μονόδρομος ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο

ξανθός-ανδρέας

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός

Για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής ενός σοβαρού πολιτικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας γενικότερα, αλλά και της Υγείας ειδικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία αναγκών-πόρων που προέκυψε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017, στη Βουλή.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παραδέχθηκε ότι ο «σκληρός πυρήνας» των πολιτικών  λιτότητας  και επιβάρυνσης των πολιτών, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού που έγινε πέρυσι για να κρατηθεί η χώρα όρθια και να διεκδικήσει ξανά την ισότιμη και αξιοπρεπή της θέση μέσα στην Ευρώπη, παραμένει άθικτος, δημιουργώντας ασυμμετρία αναγκών και πόρων, τις οποίες μόνο  σοβαρό πολιτικό σχέδιο παραγωγικής-κοινωνικής-θεσμικής-διοικητικής   ανασυγκρότησης της χώρας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας για το σχέδιο αυτό, ειδικά στο χώρο της Υγείας,  ανέφερε για μια ακόμη φορά, ότι περιλαμβάνει τη «μεροληψία» υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προτεραιότητα στη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ  και την επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα, τη στροφή στην ΠΦΥ και την πρόληψη, την έμφαση στις πολιτικές Δημόσιας Υγείας, τη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς, την εδραίωση ενός νέου κοινωνικού ήθους στο Σύστημα Υγείας που οφείλει να θέτει πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των ανθρώπων, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον.   «Αυτό ακριβώς το σχέδιο υλοποιούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα και, παρά τις “προφητείες” δεινών, διαλύσεων  και καταρρεύσεων, εδώ και 1,5 χρόνο, η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΥ είναι όρθιο, σταθεροποιείται  συνεχώς, ενισχύεται με προσωπικό, βελτιώνει την απόδοση του και αυξάνει τη “χωρητικότητα” του, εξυπηρετώντας αξιόπιστα περισσότερους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούςΗ αλήθεια επίσης είναι ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ότι καμιά “υγειονομική βόμβα”  δεν ενεργοποιήθηκε», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

 1η υποχώρηση της λιτότητας στην υγεία

Αναφερόμενος στη δυνατότητα χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σχεδίου, ο υπουργός Υγείας, παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, ξεκινώντας από τον περσινό προϋπολογισμό  των νοσοκομείων-ΥΠΕ, που ήταν ο 1ος μετά από 5 χρόνια με ανοδική τάση, την αύξησή του κατά το 2016 και τη σταθερή διατήρησή του μέχρι το 2018.

Ειδικότερα, σημείωσε, ότι τα 1.388 δις ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός (όριο αγορών)  του 2015, έγιναν 1.556 με την «ένεση» χρηματοδότησης που έγινε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ανακατανέμοντας κρατικούς πόρους υπερ του ΕΣΥ.  Το 2016 έγιναν 1.634 δις ευρώ, ποσό που διατηρείται σταθερό μέχρι το 2018,  στα πλαίσια του νέου ΜΠΔΣ 2015-2018.

Αυτό σημαίνει επιπλέον  268 εκ. ευρώ το 2016 (230 για τα νοσοκομεία + 38 εκ.ευρώ για ΥΠΕ/ΠΕΔΥ)  και 252  εκ.   ( 214+ 38)  το 2017,  πέραν των προβλέψεων του ΜΠΔΣ της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε 1.404 δις το 2016 και 1,420 δις το 2017 -2018.

Ειδικά οι δαπάνες για την ΠΦΥ, που αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι δαπάνες για τα ΚΥ και τις δομές του ΠΕΔΥ, που αντιστοιχούν στον κωδικό 260 του Υπουργείου Υγείας, είναι για το 2017 συνολικά (μαζί με μισθούς, λειτουργικά  έξοδα κλπ) 451 εκ.ευρώ , όταν το 2016 ήταν 373 εκ. και το 2015 ήταν 363 εκ.

«Είναι η 1η, οριακή έστω, υποχώρηση της λιτότητας στην Υγεία, που έρχεται να υπηρετήσει την πολιτική επιλογή της δραστικής αντιμετώπισης της “υγειονομικής φτώχειας” και της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των  ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και τη  διεύρυνση του “δημοσιονομικού χώρου” για αναβαθμισμένη δημόσια περίθαλψη. Ήδη , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δημόσιες δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν ανέβει από το 4,6-4,9% της  προηγούμενης 3ετίας στο 5,1% το 2015 και το 2016.

Προφανώς είναι σε δραματική  απόσταση από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ( 6,5-7,0%), γεγονός που μας υποχρεώνει να προωθήσουμε πολιτικές σύγκλισης μετά την απεμπλοκή από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τη δημοσιονομική επιτροπεία. Η ουσία όμως είναι ότι στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν   συστηματικά περικοπές ενώ η σημερινή ενίσχυσε τις δημόσιες δαπάνες υγείας», δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος η παραγωγή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

Όσον αφορά στη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός, εξήγησε ότι ναι μεν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού κατά 200 εκ. ευρώ,  αλλά αυξάνεται αντίστοιχα η απόδοση εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ (Ασφαλιστικά Ταμεία) και σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός αγορών του ΕΟΠΥΥ, πλην φαρμάκων, είναι αυξημένος κατά 123 εκ. ευρώ (1,525 δις), σε σχέση με  τη  μνημονιακή πρόβλεψη (ν.4336/2015) του 1,402 δις ευρώ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ελλειμμάτων, ο υπουργός,   ανέφερε ότι με τη ροή αποπληρωμής ληξιπροθέσμων  τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ΕΟΠΥΥ,  σήμερα, έχουν πληρωθεί 850 εκ. ευρώ σε προμηθευτές των νοσοκομείων και αναμένεται μέχρι τέλος του 2016 να έχουν αποδοθεί 1.024 δις, ενώ η σε προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ η  αντίστοιχη  πληρωμή είναι 470 εκ. ευρώ) , αλλά και με την αποζημίωση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ στο 100% με βάση το νέο σύστημα τυχαιοποιημένων ελέγχων, προβλέπεται στις αρχές του 2017 να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στη Υγεία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός, αυτό αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη για τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων και των ασφαλισμένων με τα αναγκαία υλικά και φάρμακα. Το πιο σημαντικό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του προς το ΕΣΥ  (φέτος θα αποδοθούν περίπου 400 εκ. ευρώ προς τα νοσοκομεία , όταν τα προηγούμενα χρόνια  δεν ξεπερνούσαν  τα  90 εκ. ). Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση των δεδουλευμένων εσόδων των νοσοκομείων, σημαίνει αναπροσανατολισμό δημόσιων  πόρων προς τις δημόσιες δομές  και αποτελεί, επίσης για 1η φορά , την έμπρακτη συνέργεια πόρων (pool funding)  μεταξύ Κράτους και Κοινωνικής Ασφάλισης  για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

«Συμπληρωματικά σ’ αυτό το σχέδιο, έρχεται το ΕΣΠΑ 2016-2020, με το οποίο επιδιώκουμε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών του ΕΣΥ σε υποδομές και εξοπλισμό, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη  βιώσιμη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ , τη στήριξη των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Υπέρβαση κατά 283 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ι. Μπασκόζος: Δικαίως διαμαρτύρεται η φαρμακοβιομηχανία για το clawback

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Μανιαδάκης: Η διείσδυση γενοσήμων θα φέρει πρόσβαση στην καινοτομία