Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

HIV/AIDS: Κι όμως είναι ακόμα εδώ – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

HIV

Σχεδόν οι μισοί οροθετικοί, παγκοσμίως, δεν γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό που προκαλεί το AIDS (HIV), με αποτέλεσμα εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι, καθώς δεν λαμβάνουν την ενδεικνυόμενη αγωγή, να θέτουν σε κίνδυνο και τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα (ΠΟΥ/2015), υπολογίζεται ότι 36,7  εκατομμύρια άτομα ζουν με HIV λοίμωξη, εκ των οποίων τα 1,8 εκατομμύρια είναι παιδιά. Το 40% αυτών αγνοούν τη λοίμωξη!

Κατά το ίδιο έτος (2015), έχουν καταγραφεί 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις, σηματοδοτώντας ελάττωση κατά 6%, την τελευταία πενταετία. Επίσης, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ατόμων υπό αντιρετροϊκή αγωγή, με το 50% των ατόμων με HIV λοίμωξη να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Από δεδομένα που προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), αλλά και στοιχεία των Μονάδων Λοιμώξεων που έχει συλλέξει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), προκύπτει σαφής μείωση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης που ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Στα νέα κρούσματα παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων μολύνσεων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται και μείωση του ποσοστού των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μείωση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να επαναξιολογηθεί στο τέλος του έτους και να επιβεβαιωθεί κατά το 2017.

Όμως είναι ακόμα εδώ

Στην Ελλάδα, συνολικά 2.662 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από AIDS και παρά τη μείωση που παρατηρείται στα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης, ο κίνδυνος παραμένει.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, είναι η σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, γι αυτό και η χρήση του προφυλακτικού εξακολουθεί να είναι ο βασικός τρόπος προφύλαξης.

Ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος σεξουαλικής (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό κατά την επαφή με οροθετικό ή άγνωστο άτομο) ή άλλης (π.χ. επαφή με μολυσμένο αίμα) φύσεως, τα άτομα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων και αν αυτό δεν είναι δυνατό, στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, καθώς υπάρχει δυνατότητα χορήγησης προφυλακτικής αγωγής.

Για το καλύτερο αποτέλεσμα, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών από την επαφή με τον μολυσμένο παράγοντα, ωστόσο, όπως προκύπτει από εργασία της Μονάδας Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, παρατηρείται καθυστέρηση στην προσέλευση και την έναρξή της μετά από ατύχημα, με μέσο χρόνο προσέλευσης 30,5 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγική η γνώμη των Ελλήνων για τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Οι μισοί επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώσε προσοχή! Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα ξανακάνεις μετά το γυμναστήριο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τατουάζ : Έχετε μετανιώσει; Δείτε πως μπορείτε να τα αφαιρέσετε