Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Γιατί μια γυναίκα να κάνει τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Τομοσύνθεση

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων μορφών κακοήθειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες απεικονιστικές μέθοδοι. Παρόλα αυτά η μαστογραφία συνεχίζει να αποτελεί την μέθοδο με την οποία γίνεται η πρώτη διαγνωστική προσέγγιση του μαστού.

Συγκεκριμένα, τυχαιοποιημένοι έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι με την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού μέσω της μαστογραφίας έχει μειωθεί η θνητότητα κατά 30%. Πλέον οι στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τα προγράμματα προληπτικής απεικόνισης η θνητότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Τι είναι η τομοσύνθεση

Η τομοσύνθεση ή τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία αποτελεί την εξέλιξη της απλής ψηφιακής μαστογραφίας.

«Ο μαστός είναι ένα όργανο τριών διαστάσεων που όμως απεικονίζεται σε ένα φιλμ δύο διαστάσεων. Για την όσο καλύτερη ανάδειξή του κατά τη διάρκεια της απλής ή δισδιάστατης μαστογραφίας, χρησιμοποιούνται δύο λήψεις σε κάθε μαστό, απεικονίζοντάς τον έτσι από δύο διαφορετικές γωνίες. Εντούτοις, υπάρχουν εικόνες που προκαλούν ανησυχία και δημιουργούν ψευδή εικόνα αλλοίωσης, λόγω επιπροβολής των στοιχείων του μαστού που όμως βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος», επισημαίνει ο κ. Σταμάτης Μερκούρης Aκτινοδιαγνώστης Διευθυντής Κέντρου Μαστού Metropolitan General.

«Κατά τη διάρκεια της τομοσύνθεσης, η ακτινοβολία αποστέλλεται στο μαστό σε διαφορετικές πολλαπλές γωνίες, δημιουργώντας λεπτομερείς μαστογραφικές εικόνες καθώς είναι δυνατό να αναλύεται ο μαστός σε λεπτές τομές πάχους ενός χιλιοστού. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα μέσα σε δευτερόλεπτα. Η τοποθέτηση της εξεταζόμενης στον τρισδιάστατο μαστογράφο γίνεται με τον ίδιο τρόπο, η διάρκεια της τομοσύνθεσης είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από την απλή ψηφιακή μαστογραφία και η ακτινοβολία παρόμοια.

Με την εικόνα που παίρνουμε από την τομοσύνθεση, μελετούμε τον μαστό σε διαδοχικές, λεπτές τομές με έναν τρόπο που μοιάζει με τη διαδικασία φυλλομέτρησης ενός βιβλίου, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τη διακριτική ικανότητα της μεθόδου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο προγραμματισμένου προληπτικού απεικονιστικού ελέγχου σε γυναίκες που προσέρχονται χωρίς κάποιο σύμπτωμα, αντί για τη κλασική μαστογραφία. Αλλά και για τη διερεύνηση και διευκρίνιση ψηλαφητών ευρημάτων ή απεικονιστικών ευρημάτων που προκύπτουν από την απλή δισδιάστατη μαστογραφία» τονίζει.

Πλεονεκτήματα Τομοσύνθεσης

«Όταν η τομοσύνθεση χρησιμοποιείται ως μέθοδος προληπτικής απεικόνισης, δημιουργείται συνδυασμός δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα στην απεικόνιση του μαστού», συνεχίζει αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της τομοσύνθεσης.

 Μαστογραφικό σύστημα Mammomat Revelation

Το Kέντρο Μαστού του Μetropolitan General είναι ένα από τα ελάχιστα κέντρα στη χώρα που διαθέτουν το κορυφαίο παγκοσμίως μαστογραφικό σύστημα Mammomat Revelation, που εξασφαλίζει την πλέον έγκυρη και ταχεία διάγνωση. Έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εκτός από τομοσύνθεση, ψηφιακή μαστογραφία, ανασυνθετικές εικόνες 2D & 3D, μαστογραφία με σκιαγραφικό, στερεοτακτική βιοψία και βιοψία με τομοσύνθεση. Διαθέτει πρωτοποριακά τεχνικά χαρακτηριστικά που βελτιώνουν σημαντικά το συνολικό διαγνωστικό αποτέλεσμα της τομοσύνθεσης, με μειωμένη δόση ακτινοβολίας έως 30%. Συγκεκριμένα:

Τομοσύνθεση, η εξέλιξη της μαστογραφίας

«Συνοψίζοντας, η μαστογραφία έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην έγκαιρη διάγνωση και μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του μαστού. Η τομοσύνθεση έρχεται να εξελίξει περαιτέρω τη μέθοδο της μαστογραφίας δίνοντας λύση στα ζητήματα που προκύπτουν από τους περιορισμούς της απλής ψηφιακής μαστογραφίας», καταλήγει ο κ. Μερκούρης.

Διαβάστε επίσης:

Botox: 6+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε

Dentist Pass: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 22 Οκτωβρίου

Διαθέσιμα στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια

──────────────────                           

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε