Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι αναφέρουν οι οδηγίες που δημοσίευσε ο EMA για την αραίωση με φυσιολογικό ορό

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19 (ΑΠΕ)

Μια ανόητη παραφιλολογία κυκλοφόρησε με την έναρξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με το νέο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (Comirnaty).

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, τα πρόσωπα που εμβολιάστηκαν συμβολικά την πρώτη ημέρα της έναρξης της επιχείρησης «Ελευθερία» – και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης –  δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά φυσιολογικό ορό.

Απάντηση στο τι ισχύει έσπευσαν να δώσουν άτομα που έχουν γνώση του τρόπου εμβολιασμών. Μάλιστα η ανάρτηση της νοσηλεύτριας Ελένη Πέτρακα, αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) και μέλος του Ινστιτούτου Υγείας (ΙΝΕΠΥ) ξεδιάλυνε τις απορίες και κατέρριψε τους παράλογους ισχυρισμούς.

Ο φυσιολογικός ορός (διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl – αλάτι) 0,9%) χρησιμοποιείται για την αραίωση του εμβολίου. Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  (EMA) έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, και τις αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία αραίωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον EMA: 

Το Comirnaty πρέπει να προετοιμάζεται από επαγγελματία υγείας με χρήση άσηπτης τεχνικής για τη διασφάλιση της στειρότητας της προετοιμασμένης διασποράς

-Το φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων φυλάσσεται κατεψυγμένο και πρέπει να αποψυχθεί πριν από την αραίωση. Τα κατεψυγμένα φιαλίδια πρέπει να μεταφέρονται σε περιβάλλον με θερμοκρασία 2°C έως 8°C για να αποψυχθούν, μια συσκευασία 195 φιαλιδίων μπορεί να χρειαστεί 3 ώρες για να αποψυχθεί. Εναλλακτικά, τα κατεψυγμένα φιαλίδια μπορούν επίσης να αποψυχθούν για 30 λεπτά σε θερμοκρασίες έως 30°C για άμεση χρήση.

-Αφήστε το αποψυγμένο φιαλίδιο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και αναστρέψτε το ήπια 10 φορές πριν από την αραίωση. Μην αναταράσσετε.

-Πριν από την αραίωση, η αποψυγμένη διασπορά μπορεί να περιέχει λευκά έως υπόλευκα αδιαφανή άμορφα σωματίδια.

Αραίωση

-Το αποψυγμένο εμβόλιο πρέπει να αραιωθεί στο αρχικό του φιαλίδιο με 1,8 ml ενέσιμου διαλύματος 9 mg/ml (0,9%) χλωριούχου νατρίου, χρησιμοποιώντας βελόνα 21 gauge ή μικρότερης διαμέτρου και ασηπτικές τεχνικές.

-Εξισορροπήστε την πίεση του φιαλιδίου πριν αφαιρέσετε τη βελόνα από το πώμα εισχώρησης του φιαλιδίου, αναρροφώντας 1,8 ml αέρα μέσα στην κενή σύριγγα αραιωτικού.

-Αναστρέψτε ήπια την αραιωμένη διασπορά 10 φορές. Μην αναταράσσετε.

-Το αραιωμένο εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζεται ως υπόλευκη διασπορά χωρίς ορατή σωματιδιακή ύλη. Απορρίψτε το αραιωμένο εμβόλιο σε περίπτωση παρουσίας σωματιδιακής ύλης ή αποχρωματισμού.

-Τα αραιωμένα φιαλίδια θα πρέπει να επισημανθούν με την κατάλληλη ημερομηνία και ώρα.

-Μην καταψύχετε ή αναταράσσετε την αραιωμένη διασπορά. Εάν έχει ψυχθεί, αφήστε την αραιωμένη διασπορά να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση.

Προετοιμασία μεμονωμένων δόσεων 0,3 ml του Comirnaty

-Μετά την αραίωση, το φιαλίδιο περιέχει 2,25 ml που αντιστοιχούν σε 5 δόσεις των 0,3 ml. Αναρροφήστε την απαιτούμενη δόση των 0,3 ml αραιωμένου εμβολίου χρησιμοποιώντας αποστειρωμένη βελόνα.

– Απορρίψτε κάθε ποσότητα αχρησιμοποίητου εμβολίου εντός 6 ωρών μετά την αραίωση.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο ή φυσιολογικός ορός χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό; Πώς μια νοσηλεύτρια καταρρίπτει τις θεωρίες συνομωσίας

Οι αρνητές των εμβολίων πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή τους, αλλά θα διαψευστούν ξανά…

Κορονοϊός: Επιπτώσεις και εμβόλια