Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Εμβολιασμός εφήβων: Πράσινο φως για τον εθελοντικό εμβολιασμό της ομάδας 15-17 ετών – Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα ραντεβού

Την θετική της εισήγηση για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση, έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Μαρία Θεόδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της Επιχείρησης Ελευθερίας.

Η τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες  αναμένονται να παρθούν την Τρίτη, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των εφήβων15-17 θα γίνεται με mRNA εμβόλια καθώς η ασφάλειά τους παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που το εφαρμόζουν, και θα είναι εθελοντικός.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατ. δόσεις, και είχαν προκύψει 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδα, αλλά οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως οι κάτω των 18 ετών έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, Μελέτες δείχνουν ότι αφορούν 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο με θνητότητα 1,1%. Η συχνότητα εισαγωγής των 12-17 ετών είναι μεγαλύτερη από την εποχική γρίπη και συχνότερη όπου υπάρχουν παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες νευρομυικά νοσήματα κ.ά. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους ιδιαίτερα με αυτά τα υποκείμενα.

Πρόσθεσε πως η  μεταδοτικότητα έχει διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων έχει ωφέλεια και στο περιβάλλον τους.

Ξεκινά ο εμβολιασμός σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητά συνεργία

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα η Επιχείρηση Ελευθερία ξεπέρασε το όριο των 5.000.000 εμβολιασμών με τουλάχιστον μια δόση (47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί των ενηλίκων)  καθώς και το όριο των 4.000.000 πλήρως εμβολιασμένων (38,2% επί του γενικού πληθυσμού και 45% επί των ενηλίκων).

Την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν πάνω από 200.0000 νέα ραντεβού εμβολιασμού, τα περισσότερα των οποίων αφορούν άτομα νεότερης ηλικίας.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από αύριο ξεκινά από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ο εμβολιασμός κατ΄οίκον σε απομακρυσμένες περιοχές. Η δράση θα ξεκινήσει από την Κρήτη.

Τέλος, στην σελίδα για τον εμβολιασμό ανέβηκε η πρόσκληση για τους ιδιώτες ιατρούς που θέλουν να συμμετέχουν στους κατ’ οίκους εμβολιασμών ατόμων με προβλήματα κινητηκότητας.