Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

Εγκύκλιος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μετά από φυσικές καταστροφές –Οδηγίες προς τους πυρόπληκτους

Καμένα αυτοκίνητα, σπίτια και δέντρα στο Μάτι, μετά την πυρκαγιά του 2018

Εγκύκλιο με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μετά από φυσικές καταστροφές εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές της 24-7-2018.

Η εγκύκλιος, η οποία απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των Περιφερειών  της χώρας, αναφέρεται στη διαμονή και τη διατροφή των πληγέντων αλλά και στην πρόληψη των ενδεχόμενων κινδύνων από το επιβαρυμένο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, επισημαίνει τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, των εκτεταμένων καταστροφών καθώς και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ότι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής. Για το λόγο αυτό συνιστάται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.

Εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα φιλοξενήσουν πληγέντες. Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται στον έλεγχο που αφορά:

Διασφάλιση ποιότητας νερού

Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού, θα πρέπει να διενεργηθεί αμέσως υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής). Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει να αποκατασταθούν με βάση τις προβλέψεις της εγκυκλίου και εφόσον διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λ.π, θα πρέπει οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί.

 

Ατμοσφαιρικό περιβάλλον

Δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβεβαρυμένη, συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

 Άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα:

 Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Επισημαίνεται ότι το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: ΕΚΕΠΥ -210 68 22 445, ΚΕΕΛΠΝΟ – 210 52 12 000. Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η υγειονομική επιτήρηση θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με πνεύμα καλής συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Οδηγίες για την προστασία της υγείας κατά την επιστροφή στις πυρόπληκτες περιοχές

ΒΗΜΑ 1: Φροντίστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας

Οι καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, επηρεάζοντας ή αλλοιώνοντας την «συνήθη» μας συμπεριφορά για ένα διάστημα. Αμέσως μετά από μία καταστροφή οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν σοκαρισμένοι και ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, στις μέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αντιδράσεις των παιδιών, τα οποία στην πραγματικότητα χρειάζονται υποστήριξη.

ΒΗΜΑ 2: Μπαίνοντας ξανά στο σπίτι

Εάν είχατε αναγκαστεί να εγκαταλείψετε το σπίτι σας εξαιτίας της καταστροφής, το να είστε καλά προετοιμασμένοι και να κινηθείτε προσεκτικά,  θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε τραυματισμούς όταν ξαναμπείτε στο σπίτι σας.

 ΒΗΜΑ 3: Τρόφιμα, νερό, φάρμακα

Κατανάλωση τροφίμων

Κατανάλωση νερού

Χρήση φαρμάκων

 ΒΗΜΑ 4: Καθαρισμός μετά  από πυρκαγιά

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, φορέστε είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και κρατήστε παιδιά και κατοικίδια μακριά.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.

Μερικές πρόσθετες συμβουλές:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μετά από φυσικές καταστροφές όπως η φωτιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αυξημένος ο κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς στις καμένες περιοχές

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φυσικές καταστροφές: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ψυχολογικά τους πληγέντες