Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Γιατί η Eurostat βάζει φρένο στην ένταξη της Ελλάδας στο QE

QE

Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος ΕΚΤ

Φρένο φαίνεται πως μπαίνει από την Εurostat στα σχέδια ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα του QE. O λόγος; Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και η επίτευξη του στόχου του 2%, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΚΤ, που φαίνεται πως βάζουν πάγο στον Μάριο Ντράγκι και τα σχέδια του να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη το «παράθυρο» του QE.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 2% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο!

Η εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιέσεις για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ισχυρά μέλη της ΕΕ που επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν και να πιέζουν για τη μείωση του QE. Πρώτη απ’ όλους η Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, ο Μάριο Ντράγκι θέλει να είναι απολύτως σίγουρος για την τάση που διαμορφώνεται πριν λάβει τις αποφάσεις του. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ πρόκειται να επανεξετάσουν την κατάσταση αυτό το μήνα και έχουν τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί την ενέργεια και τα ακατέργαστα τρόφιμα). Μάλιστα, αυτό το μήνα θα είχε κλείσει και η συμφωνία Αθήνας – πιστωτών ώστε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ να λαμβάνονταν η απόφαση και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα στόχος είναι (φιλόδοξος για πολλούς) να κλείσει η συμφωνία ως τις 20 του μήνα ώστε τον Απρίλιο πλέον η ΕΚΤ να κληθεί να αποφασίσει σχετικά.

Το QE παρατάθηκε ως τα τέλη του 2017 αλλά ο μηνιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων και τίτλων επιβραδύνεται. Από τα 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, από τον Απρίλιο θα περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του προγράμματος και το 2018 δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η έκβαση έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία και οι οιωνοί από την άνοδο του πληθωρισμού και τις πιέσεις των Γερμανών δεν είναι καλοί.

Σύμφωνα με την ΤτΕ μία ένταξη των ελληνικών χρεογράφων στο QE θα οδηγούσε άμεσα σε υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έως και 200 μονάδες βάσης. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει ειδικό παράρτημα της έκθεσης της ΤτΕ για τις ομολογιακές αγορές, θα είναι κυρίως αποτέλεσμα της βελτίωσης του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης και θα προέλθει από την προεξόφληση της επίδρασης των πράξεων αγορών από τους επενδυτές, ενώ η εκτέλεση των πράξεων αγοράς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των αποδόσεων στα νέα χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Χατζηπατέρας: Η αναπάντεχη έκπληξη από την Pareto για τη ναυτιλιακή του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: Επέστρεψε η αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Καλογρίτσας: Όχι πια εκδότης, μόνο κατασκευαστής!