Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Οι 153 «πρόθυμοι» έδωσαν το όνομα της Μακεδονίας – Ποιοι ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με 153 «ναι» πέρασε τελικά αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ανήμερα της επετείου από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Με την κύρωση της Συμφωνίας, η γειτονική χώρα θα ονομάζεται πλέον επίσημα από την Ελλάδα ως Βόρεια Μακεδονία, με τους πολίτες τους να ονομάζονται Μακεδόνες και τη γλώσσα τους Μακεδονική, ενώ οι Ελλάδα υποχρεούται με βάση την Συμφωνία, να μην θέσει βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Όχι» ψήφισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, «παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ την κυβέρνηση πλειοψηφία στήριξαν με το «ναι» τους οι πρώνη ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές από το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκη, Γιώργος Μαυρωτά και Σπύρος Λυκούδης, ο Σπύρος Δανέλλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε έπειτα από 38,5 ώρες συνεδρίασης της Ολομέλειας με 200 ομιλίες.

Η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση της Χρυσής Αυγής να ξαναψηφίσει επειδή η η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε την πρώτη φορά, καθώς φώναξε «όχι στην προδοσία». Όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ξεσηκώθηκαν φωνάζοντας, αλλά τελικά το επεισόδιο έληξε με τον κ. Μπαρμπαρούση να ξαναψηφίζει «όχι».

Στη συνέχεια, όταν ήρθε η σειρά του να ψηφίσει, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ύψωσε πανό μέσα στην αίθουσα. Ο Νίκος Βούτσης τον κάλεσε να κατεβάσει το πανό και να ψηφίσει. Η ψήφος του ήταν «όχι».

Οι ομιλίες των αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν χθες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. «Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κ. Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας» ανέφερε.

Ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε ότι θα θέσει «βέτο» για την είσοδό της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» προειδοποίησε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με σφοδρότητα λέγοντας ότι το πρόβλημά της δεν είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία, αλλά το γεγονός ότι την φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμενε ότι το κυρίαρχο ζήτημα ήταν πάντα το όνομα της γειτονικής χώρας και ότι τα υπόλοιπα που προβάλλονται τώρα από την αντιπολίτευση είναι προσχηματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε μπροστά από ένα ιστορικό γεγονός (video)