Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Επική τουρκική προπαγάνδα εν όψει της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

Έτοιμη για την επικών διαστάσεων στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα διεξαχθεί σε τρεις θάλασσες (Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα), δηλώνει η Τουρκία, βάζοντας στο φουλ τις μηχανές τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και του προπαγανδιστικού μηχανισμού της.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας και προς επίρρωσιν των παραπάνω το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε επικό προπαγανδιστικό βίντεο προαναγγέλλοντας την έναρξή της, αύριο, Τετάρτη. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία κάθε λογής, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής, όπως οι πύραυλοι Cirit και Umtas. Η τουρκική αρμάδα θα αποπλεύσει -κυρίως- από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και τη βάση Γκιολτζούκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η άσκηση θα ξεκινήσει μόλις μια ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις -την Πέμπτη- της Exxon Mobil, για την ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πώς αντιδρά η Αθήνα

Το ελληνικό Πεντάγωνο διατηρεί την ψυχραιμία του απέναντι στους λεονταρισμούς της Άγκυρας. Σύμφωνα με τον ANT1, το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στο «μπλε», δηλαδή δεν έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε έχει σημάνει κάποιου τύπου «συναγερμός», εν όψει της άσκησης των Τούρκων.

Πάντως, οι λεκτικές προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται αμείωτες. Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για την άσκηση, δήλωσε ότι «θα προασπίσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, βάζοντας στο «τραπέζι» το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα»: 102 πλοία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη τουρκική πρόκληση: Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα – Έχουμε παρουσία στην Γαλάζια πατρίδα