Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

ΧΑ: Βουτιά 5,89% στις τράπεζες. Ανησυχία και στην αγορά ομολόγων

Στερλίνα

Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώθηκαν τα πυρά των πωλητών στο ΧΑ, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση στο 2ετές ξεπέρασε το 10% αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στο 9,3%. Στα 10ετή ομόλογα η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,85%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρουν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, την ώρα που το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με του θεσμούς παραμένει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης μέχρι τις αρχές Ιουλίου, οπότε και θα η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Υπάρχει μία μικρή ανησυχία, αλλά αναμένουμε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά» τονίζει ο διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του reuters υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ελληνικού «ατυχήματος».

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,01% στις 610,86 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 603,88 μονάδες.  Ο τζίρος ανήλθε στα 64 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,63%, στις 1.633,91 μονάδες, πτώση 2,63% σημείωσε ο Mid Cap στις 784,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,89% στις 696,74 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν η Πειραιώς που υποχώρησε κατά 7,91%, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 6,43%, η Eurobank υποχώρησε κατά 5,62% και η Εθνική κατέγραψε απώλειες 3,59%.

Ακολούθησαν η  ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο -4,14%, και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ολοκλήρωσαν στο -3,01%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Σαράντης, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Motor Oil και Grivalia.

Μικρή πτώση σημείωσαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie και Τιτάν.

Κόντρα στο πτωτικό κύμα κινήθηκε η ΕΕΕ που έκλεισε με άνοδο 1,78%, η Jumbo ενισχύθηκε κατά 0,60% και ο ΟΠΑΠ τερμάτισε οριακά υψηλότερα (0,24%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Εθνική Ασφαλιστική: Ολοκληρώνει άμεσα την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της International Life ΑΕΑΖ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport: Αυτές είναι οι 5 τράπεζες που «έκλεισαν» το deal χρηματοδότησης της ιδιωτικοποίησης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reuters: Αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα» με την Ελλάδα