Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Θερινό σινεμά στο Χυτήριο: Πέντε δωρεάν προβολές για αυτή τη βδομάδα

χυτήριο

Χυτήριο

Το Χυτήριο Theatre – Σημείο Πολιτισμού είναι ένας πολύ όμορφος χώρος στην περιοχή του Κεραμεικού, όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, αλλά και προβολές ταινιών. Τώρα το καλοκαίρι το Χυτήριο ανοίγει την αυλή του, που είναι γεμάτη δέντρα, φωτάκια και άνετες καρέκλες, φιλοξενώντας κόσμο που σπεύδει να παρακολουθήσει αγαπημένες ταινίες και κινηματογραφικά έργα που άφησαν εποχή.

Στη μεγάλη οθόνη που βρίσκεται στο βάθος της αυλής, προβάλλονται διαμάντια της έβδομης τέχνης διάφορες μέρες της βδομάδας και με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για να περάσετε το βράδυ σας, είτε είναι καθημερινή είτε είναι Σαββατοκύριακο, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τις προβολές αυτής της βδομάδας, από τη Δευτέρα 27 μέχρι το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου.

Στο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός) μπορείτε να προμηθευτείτε, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, μπύρες, αναψυκτικά, ποπ-κορν και διάφορα άλλα, για να ολοκληρώσετε την θερινή κινηματογραφική σας εμπειρία! Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα:

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018
Το Ταμπούρλο
20.45 – 23.30

Σκηνοθεσία Φόλκερ Σλέντορφ με τους: Νταβίντ Μπένετ, Μάριο Αντορφ, Άντζελα Βίνκλερ Ντάνιελ Ολμπρίνσκι

Ο Όσκαρ γεννιέται στη Γερμανία του 1924 με μία ήδη ανεπτυγμένη ικανότητα αντίληψης. Την ημέρα των τρίτων του γενεθλίων, όταν λαμβάνει ως δώρο από τους γονείς του ένα κόκκινο ταμπούρλο, αποφασίζει να μη μεγαλώσει άλλο, αντιδρώντας στις περίπλοκες σχέσεις των ενηλίκων και επαναστατώντας απέναντι στην υποκρισία και την ανευθυνότητα της κοινωνίας. Σύμβολο της ανθρώπινης συνείδησης σε έναν κόσμο που βυθίζεται στη βία και στον παραλογισμό, ο Οσκαρ θα γίνει μάρτυρας ενός φαινομένου που σταδιακά δηλητηριάζει τις καρδιές ακόμα και των πιο αθώων συνανθρώπων του.

Γύρω από αυτήν τη σουρεαλιστική σύμβαση, ο Σλέντορφ διασκευάζει το επικό, αλληγορικό μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Γκίντερ Γκρας, το οποίο παρακολουθεί την άνοδο του φασισμού μέσα από τα μάτια ενός αιώνιου παιδιού, και ξετυλίγει μια θεαματική τοιχογραφία, μια κατάμαυρη σάτιρα που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αφτιασίδωτες ποιητικές εικόνες και γκροτέσκ αγριότητα. Η ταινία έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Facebook event

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018
Αποκάλυψη Τώρα
20.45 – 23.15

Σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα με τους: Μάρλο Μπράντο, Ρόμπερτ Ντυβάλ, Μάρτιν Σιν

Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μπράντο)

Η ταινία τιμήθηκε με ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου. Η ταινία έχει καταταγεί Νο. 14 σε δημοσκόπηση κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012. Το 2000, το Αποκάλυψη Τώρα επιλέχθηκε για διατήρηση από το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς η ταινία κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».

Facebooke event

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Λυσσασμένη Γάτα
20.45 – 23.15

Σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Μπρουκς με τους: Πολ Νιούμαν, Λιζ Τέιλορ, Μπερλ Αιβς

Ο Μπιγκ Ντάντι Πόλιτ (Μπερλ Άιβς), πλούσιος ιδιοκτήτης φυτείας, είναι ανήσυχος για το μέλλον του μικρού του γιου Μπρικ (Πωλ Νιούμαν) που είναι αλκοολικός και παντρεμένος χρόνια με τη Μάγκι (Ελίζαμπεθ Τέιλορ) με την οποία δεν έχει ακόμη αποκτήσει παιδιά, ενώ ο μεγάλος του γιος Γκούπερ (Τζακ Κάρσον) κι η σύζυγός του Μέι (Μάντλιν Σέργουντ) περιμένουν το τέταρτο παιδί. Ο Μπιγκ Ντάντι αγνοώντας το γεγονός ότι πρόκειται σύντομα να πεθάνει από καρκίνο ετοιμάζεται να παρευρεθεί στο δείπνο των εξηκοστών πέμπτων γενεθλίων του. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών όμως μια σειρά γεγονότων οδηγούν τον Μπιγκ Ντάντι να ανακαλύψει την αλήθεια πάνω στις σεξουαλικές προτιμήσεις του γιου του Μπρικ και το λόγο για τον οποίο προσπαθεί να πνίξει τον πόνο του στο αλκοόλ και για τον οποίο δείχνει αδιαφορία στην πανέμορφή του σύζυγο. Η σύγκρουση πατέρα και γιου πρόκειται να αλλάξει τις ζωές όλων.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού μελοδράματος του Τένεσι Γουίλιαμς. Υποψηφιότητες για Oscar Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Αντρικού Ρόλου (Newman), Α Γυναικείου Ρόλου (Taylor) και Φωτογραφίας.

Facebook event

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2018
Ανατολικά Της Εδέμ
23.15 – 01.15

Σκηνοθεσία Ηλίας Καζάν με τους: Τζέιμς Ντιν, Τζούλι Χάρις, Μπερλ Αιβς, Ρέιμοντ Μάσει

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ανήσυχου νέου που ψάχνει να βρει την ταυτότητά του και προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ιδιαίτερα θρήσκου πατέρα του, ο οποίος φαίνεται να δείχνει την προτίμησή του στον πρωτότοκό του γιο. Ήταν η μοναδική από τις τρεις ταινίες του Τζέιμς Ντιν που προβλήθηκε στους κινηματογράφους ενώ εκείνος ήταν ακόμη ζωντανός και την οποία ο ηθοποιός μπόρεσε να δει ολοκληρωμένη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», προβλήθηκε και στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών το 1955, όπου ο Ηλίας Καζάν απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.

Facebook event

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018
Καζαμπλάνκα
23.15 – 01.10

Σκηνοθεσία Μάικλ Κέρτιζ με τους: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς, Πίτερ Λόρε

Η ταινία τοποθετείται στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικανού που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ’ Ράιχ.

ταινία έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι αξέχαστες στιχομυθίες της και η μουσική της, έγιναν όλα πασίγνωστα στην λαϊκή κουλτούρα. Η ταινία σταθερά, ακόμα και σήμερα, κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Facebook event

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Από το Ζάππειο στον κήπο της ΕΡΤ: Θεματικές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Και φέτος η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μάνος Λοΐζος – 80 χρόνια: Μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο προς τιμήν του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισχύλεια 2018: Ο πολιτιστικός θεσμός της Ελευσίνας επιστρέφει – Δείτε το πρόγραμμα