Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Τέσσερις εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που έχουν εγκαίνια το βράδυ της Παρασκευής

Τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις ξεκινούν αυτή την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, και μας καλούν να «ανακαλύψουμε» τα μυστικά τους και να αφεθούμε στο καλλιτεχνικό τους ταξίδι.

Όλες οι εκθέσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

1. Άγγελος Μεργές έκθεση “Το Υλικό του Κόσμου” στον Μελάνυθρο

Η έκθεση πραγματεύεται τις αρχέτυπες συμπεριφορές του ανθρώπινου είδους καθώς επίσης και το συλλογικό ασυνείδητο όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις ζυμώσεις της ιστορίας.

Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ιστορικά φωτοντοκουμέντα, καρέ από φιλμ και ντοκιμαντέρ, λαϊκή εικονογράφηση, ειδησεογραφικά πλάνα και χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες από κάμερες κινητών, συνθέτει μία εικονογραφία αμφίσημου περιεχομένου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει συνάμα το ταραχώδες και αβέβαιο παρόν που βιώνουμε, αλλά και μια δραματική σκηνή από τα βάθη του χρόνου ή που ακόμα δεν έχει λάβει χώρα.

Χαρακτηριστικό της προσέγγισης και του προβληματισμού του Άγγελου Μεργέ αποτελεί η αποστασιοποιημένη παρατήρηση ανθρώπινων τελετουργιών μέσα από μια οπτική που χωρίς να κρίνει, αντιμετωπίζει ό,τι βλέπει με την περιέργεια και τη στοργή του αρχαιολόγου που ανακαλύπτει καινούργια ευρήματα.

Πότε:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης
Ζάππα 4, Καλλιμάρμαρο

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

2. Δημήτρης Σπανόπουλος έκθεση “Σημαίνουσες Πορείες” στη Γκαλερί Χρυσόθεμις

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής – χαρακτικής του Δημήτρη Σπανόπουλου «Σημαίνουσες Πορείες».

O καλλιτέχνης σημειώνει σχετικά με την τέχνη του:

«Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζω έργα ζωγραφικής μικρών και μεσαίων διαστάσεων καθώς και έργα τα οποία προήλθαν από την ενασχόλησή μου με την τεχνική της μεταξοτυπίας, μιας τεχνικής καινούργιας για μένα. Αυτά τα έργα της μεταξοτυπίας και η σχέση τους όσον αφορά τη σύνθεση και όχι το χρώμα με τα ζωγραφικά έργα θέλησα να σας δείξω, καθώς και την σχέση της τεχνικής αυτής με την ζωγραφική, η οποία μπορεί με ένα ιδιαίτερο και άμεσο τρόπο να δίνει ζωγραφικά αποτελέσματα ιδιαίτερης εκφραστικότητας. Η αμεσότητα της χειρονομίας η οποία βγαίνει σε πολλά έργα με την εκτύπωση του τελικού χρώματος, καθώς και η ηθελημένη ατέλεια του τυπώματος και ίσως και του τυχαίου στοιχείου που εισβάλει στην διαδικασία παραγωγής του έργου, μού έδωσαν την δική μου ερμηνεία της ζωής ολόκληρης».

Πότε:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
19.30

Πού:
Γκαλερί “Χρυσόθεμις”
Καλογρέζης 14, Χαλάνδρι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

3. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Kontrast” στη Blank Wall Gallery 

Δύο φίλοι, δύο διαφορετικές απόψεις.
Το φως, οι σκιές, τα χρώματα…., εις το διηνεκές…

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την έκθεση «Kontrast» στο χώρο της από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετική άποψη για τη φωτογραφία και διαφορετικές ματιές, ενώνουν τις δουλειές τους σε μία έκθεση γεμάτη αντιθέσεις. Το φως και οι σκιές συνυπάρχουν με τα πληθωρικά χρώματα και τις αντιθέσεις και μας δίνουν ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει απόλυτα τον τίτλο της έκθεσης, «Kontrast».
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς πόσο διαφορετική ματιά πάνω στη φωτογραφία μπορεί να έχουν δύο φίλοι που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να δουν ατμοσφαιρικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες πλάι σε γεμάτα χρώμα και φως τοπία, μπορούν να έρθουν στη Blank Wall Galley από τις 9 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα τους ικανοποιήσει.

Πότε:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
20.00

Πού:
Blank Wall Gallery
Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4. Χριστίνα Δημητριάδη έκθεση φωτογραφίας “Island Hoping / Άτοποι Τόποι” 

Το νέο φωτογραφικό έργο της ελληνογερμανίδας εικαστικού Χριστίνας Δημητριάδη θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση ISLAND HOPING/ ΑΤΟΠΟΙ ΤΟΠΟΙ, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών, από 9 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση της καλλιτέχνιδας σε δημόσιο θεσμό στην Ελλάδα και ο τίτλος της αποτελεί ένα λογοπαίγνιο με τον όρο island hopping, όπου η Χριστίνα Δημητριάδη ερευνά την εικόνα και τον μύθο της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι μια γεωγραφική οντότητα, αλλά πάνω απ ‘ όλα μία φαντασιακή πραγματικότητα στην οποία η εκτίμηση της ομορφιάς και του συλλογικού πνεύματος είναι βαθιά ριζωμένη. H Μεσόγειος περιγράφεται ως πολιτιστικός χώρος, στην ουσία όμως η ιστορική και πολιτική της πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στις αισθητικά δομημένες φωτογραφίες, νησιά και βραχονησίδες αναδύονται από τη θάλασσα, ως ένα απροσδιόριστο τοπίο. Οι βραχώδεις ακτές του Αιγαίου λόγω της μορφολογίας και της τραχύτητάς τους ξυπνούν διφορούμενα συναισθήματα μεταξύ αισιοδοξίας, ελπίδας και αβεβαιότητας. Η Χριστίνα Δημητριάδη μετατρέπει το τοπίο από φιλόξενο σε άγονο.

Αφετηρία αυτής της σειράς υπήρξε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ελιγολάνδης (Helgoland), νησί της Βόρειας Θάλασσας με ιδιαίτερη πολιτική και γεωγραφική ιστορία, γενέτειρα της οικογένειας της Δημητριάδη και η αρχή της μεταναστευτικής ιστορίας της. Το παρελθόν και το μέλλον, το προσωπικό και το συλλογικό συμπλέουν, καθιστώντας το ISLAND HOPING ένα υβρίδιο του Βορρά και του Νότου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Πότε:
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018
20.00

Πού:
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας, Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Η παλιά τέχνη του να υφαίνεις τον χρόνο»: Η νέα έκθεση του i-D ProjectArt εντυπωσιάζει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή την Κυριακή στην Τεχνόπολη, σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεονάρντο Ντα Βίντσι – 500 χρόνια: Μια μοναδική εμπειρία στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ