Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

Κινόα, η βασίλισσα των υπερτροφών

κινόα

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κατατάξει την Κινόα στις υπερτροφές και όχι αδίκως, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%), ενώ σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε αναγκαία για τον οργανισμό αμινοξέα. Ακόμα περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά ενώ είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνήσιου και σίδηρου.

Είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή η οποία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική. Είναι, δε, ιδανική τροφή για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών.

Μολονότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σπόρο, η Κινόα θεωρείται ένα πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η chenopodium quinoa, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία έχει τις ρίζες της στη Λατινική Αμερική και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών των Ανδεων, που την καλλιεργούν εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως chisaya mama ή αλλιώς “η μητέρα όλων των καρπών”.

Η κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Η κινόα με την πρώτη ματιά μοιάζει μορφολογικά με το πολύ γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των ταξιανθιών και των καρπών της.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κινόας είναι η Βολιβία, το Περού και ο Ισημερινός. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή της βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, καθώς το φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε ορισμένες ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και την αλατότητα.

Θρεπτικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες: 374Kcal

Συστατικά – Ποσότητα – %Ημερήσιων Αναγκών*

Συνολικά Λιπαρά 6g 8
Κεκορεσμένα Λιπαρά 0,59g 2
Μονοακόρεστα Λιπαρά 1,535mg
Πολυακόρεστα Λιπαρά 2,347mg
Χοληστερόλη 0g 0
Υδατάνθρακες 69g 22
Φυτικές ίνες 6g
Σάκχαρα 0g
Πρωτεΐνες(Αμινοξέα)* 13g 26
Φαινυλαλανίνη 537mg
Λευκίνη 786mg
Μεθειονίνη 262mg
Λυσίνη 734mg
Ισολευκίνη 472mg
Βαλίνη 589mg
Θρεονίνη 459mg
Τρυπτοφάνη 140mg
Ιστιδίνη 314mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 0IU 0
Βιταμίνη C 0mg 0
Βιταμίνη Ε 0mg 0
Βιταμίνη Κ 0mg 0
Βιταμίνη Β1 0,198mg 13
Βιταμίνη Β2 0,396mg 23
Νιασίνη 2,93mg 14
Βιταμίνη Β6 0,223mg 11
Βιταμίνη Β12 0mg 0
Φυλλικό οξύ 49mcg 12
Παντοθενικό οξύ 1,047mcg 10
Μεταλλικά Στοιχεία
Ασβέστιο 60mg 6
Σίδηρος 9,25mg 51
Μαγνήσιο 210mg 52
Φώσφορος 410mg 41
Κάλιο 740mg 30
Νάτριο 21mg 0
Ψευδάργυρος 3,3mg 22
Χαλκός 0,82mg 41
Μαγγάνιο 2,26mg 112
Σελήνιο 0mcg 0

Πηγή: www.tasty-day.gr