Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε σε “Σταύρος Νιάρχος”-Το νέο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε σε “Σταύρος Νιάρχος”-Το νέο κτίριο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ένα εντυπωσιακό κτίριο αποκτά το Stavros Niarchos Foundation (SNF) Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, έκανε την επίσημη έναρξη των εργασιών κατασκευής του κτιρίου αλλά και της συνεργασίας με νέο ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό που έρχεται να συμπληρώσει την ομάδα του SNF Agora Institute.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε και αυτό από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε καλωσόρισμα των νέων μελών και επισκεπτών ερευνητών, που εντάχθηκαν στο δυναμικό του SNF Agora Institute, διπλασιάζοντας τον αριθμό του ερευνητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του Ινστιτούτου.

Μιλώντας ο Ανδρέας Δρακόπουλος, στην τελετή που έγινε είπε ότι «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Johns Hopkins έχουν τη δυνατότητα να μας καθοδηγήσουν σε αυτήν την προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για όλους» και πρόσθεσε:

«Πρωτοβουλίες όπως το SNF Agora, που εστιάζουν σε φαινομενικά απλές έννοιες, όπως στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου μπορούν, θέλω να ελπίζω, να συμβάλουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Έλαβε τον τίτλο “Strength of Our Society”

Ωστόσο, οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναπαυτούμε, ότι δεν θα θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο κι ότι θα συνεχίσουμε συλλογικά να εμπνέουμε τους εκάστοτε ηγέτες, για να εμπιστευτούν το όραμα και την αποστολή μας, έτσι ώστε αυτό που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε να είναι επίκαιρο, δίκαιο, παραγωγικό και αποτελεσματικό».

Επίσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τιμήθηκε από το New York Society for the Prevention of Cruelty to Children (NYSPCC), σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο οργανισμός, στις 17 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, στη νέα Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL), όπου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, έλαβε, εκ μέρους του ΙΣΝ, το βραβείο “Strength of Our Society”.

To NYSPCC παρέχει νομική, εκπαιδευτική και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση ή δεν έχουν λάβει φροντίδα, ενώ, παράλληλα, καταβάλλει προσπάθειες να αποτρέψει την κακοποίηση παιδιών πριν συμβεί. Η σημαντική αποστολή του NYSPCC για την προστασία των παιδιών υπήρξε ανέκαθεν μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΙΣΝ.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος τόνισε στην ομιλία που ακολούθησε την βράβευση:

«Από το 2013 το ΙΣΝ είχε προσφέρει υποστήριξη για την υλοποίηση του προγράμματος Safe Touches (Ασφαλές Άγγιγμα) του συνεργαζόμενου οργανισμού NYSPCC. Λίγα χρόνια αργότερα, ο οργανισμός ΕΛΙΖΑ, συνεργάτης του Ιδρύματος στην Ελλάδα, μας προσέγγισε με σκοπό να εφαρμόσει το πρόγραμμα Safe Touches του NYSPCC σε δημοτικά σχολεία της χώρας.

Άνθρωποι από τον οργανισμό ΕΛΙΖΑ έλαβαν εκπαίδευση από ειδικούς του NYSPCC και προσάρμοσαν το περιεχόμενο του προγράμματος για να ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα. Στη συνέχεια, και για κάποιο διάστημα, εφάρμοσαν το πρόγραμμα πιλοτικά για παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών. Το πρόγραμμα, που προέκυψε μέσα από αυτή τη συνεργασία, εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα».

«Kαθώς προσπαθούμε να ανακάμψουμε από αυτήν την καταστροφική πανδημία του COVID-19, πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί ότι είναι πολλά, αυτά που μπορούμε συλλογικά, ως διεθνής κοινότητα, να βελτιώσουμε», ανέφερε, στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Και οι συνεχιζόμενες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων θα παραμείνουν ως προτεραιότητα όλων όσων μπορεί να κάνει ο καθένας μας προκειμένου να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος».

Αναλυτικά όσα είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητέ Karl, Αγαπητή Dr. Pulido, Νιώθω πολύ όμορφα που βρίσκομαι σήμερα εδώ και θα ήθελα να εκφράσω “πολλά ευχαριστώ” εκ μέρους όλων μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από πού να ξεκινήσω… Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Karl Wellner και την Dr. Pulido και ολόκληρη την οικογένεια του New York Society for the Prevention of Cruelty to Children (NYSPCC) που μας τιμά σήμερα το βράδυ- θα επανέλθω σε εσάς, σύντομα.

Ένα ευχαριστώ στην πόλη της Νέας Υόρκης, στον Tony Marx και στο Διοικητικό Συμβούλιο του New York Public Library (NYPL), που μας έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην καθολική ανακαίνιση αυτής της βιβλιοθήκης, και φυσικά για την τιμή που μας έκαναν να συνδεθεί το όνομά μας με την ευρύτερη, σπουδαία αποστολή του NYPL. Η βιβλιοθήκη Mid-Manhattan ιδρύθηκε το 1971, μετακόμισε σε αυτό το κτίριο το 1980, και τώρα, 40 χρόνια μετά, πλέον μετονομάζεται σε Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Θεωρώ πως όλοι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρόκειται για ένα αληθινό κόσμημα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην όψη του κτιρίου, αλλά κυρίως σε όλα όσα προσφέρει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης, και όχι μόνο. Πάντα με γοήτευε ο τρόπος με τον οποίο o συγγραφέας και κοινωνιολόγος Eric Klinenberg περιγράφει τις βιβλιοθήκες, σε σχετικό βιβλίο του: «Παλάτια του λαού». Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το NYSPCC επέλεξε αυτόν τον χώρο για τη σημερινή εκδήλωση – ευχαριστούμε!

Επανέρχομαι στους οικοδεσπότες της σημερινής εκδήλωσης: το NYSPCC ιδρύθηκε το 1875 -έχει διανύσει μία πραγματικά μακρά διαδρομή. Η αποστολή τους, να βοηθούν παιδιά, να προλαμβάνουν τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές, να καλύπτουν τις ανάγκες παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν στερηθεί φροντίδας, να εκπαιδεύουν και να βοηθούν τα παιδιά να επουλώσουν τις πληγές τους, είναι μια πραγματική και εξαιρετικά σημαντική αποστολή για ολόκληρη την ανθρωπότητα ευρύτερα.

Ευχαριστούμε για όλα αυτά που έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε! Στο ΙΣΝ γιορτάζουμε 25 χρόνια κοινωφελούς προσφοράς σε όλο τον κόσμο. Και παρά το γεγονός ότι το έργο μας είναι ιδιαίτερα ευρύ, η παροχή βοήθειας σε πιο ευάλωτους ανθρώπους, σε παιδιά και ηλικιωμένους, ήταν πάντα μία από τις βασικές προτεραιότητές μας – κατ’ επέκταση αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που συνεργαζόμαστε με το NYSPCC. Ευχαριστούμε Karl που μας έφερες κοντά, πριν από παραπάνω από 10 χρόνια, προς την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Η υποστήριξή μας στο πρόγραμμα Safe Touches και στη συνέχεια η συνεργασία μας με το NYSPCC για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέσω του συνεργαζόμενου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΕΛΙΖΑ, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να «ενώσουμε τις τελείες» για να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο, καθώς και τη σημασία και την αποτελεσματικότητα αυτών των συνεργασιών πέρα από σύνορα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Για αυτόν τον λόγο, σε ευχαριστούμε που βοήθησες να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία. Kαθώς προσπαθούμε να ανακάμψουμε από αυτήν την καταστροφική πανδημία του COVID-19, πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αντιληφθεί ότι είναι πολλά, αυτά που μπορούμε συλλογικά, ως διεθνής κοινότητα, να βελτιώσουμε.

Και οι συνεχιζόμενες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων θα παραμείνουν ως προτεραιότητα όλων όσων μπορεί να κάνει ο καθένας μας προκειμένου να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. Και στην οικογένεια του NYSPCC, ένα μεγάλο ευχαριστώ ξανά σε όλους, για ό,τι κάνετε, στην προσπάθειά σας να αποτρέψετε, όσο γίνεται, την παιδική κακοποίηση.

Ευχαριστούμε, σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη. Κι ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας».

Διαβάστε επίσης: