Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Άρχισαν τα “όργανα”: Τέλος στην αποζημίωση ογκολογικού σκευάσματος βάζει το χαράτσι στα νέα, καινοτόμα φάρμακα

Την απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε σήμερα η Roche Hellas, καθώς η επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, καθιστά τη διάθεσή του στη χώρα μη βιώσιμη, σύμφωνα με την εταιρία.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχετικά με τις επιπτώσεις του “οριζόντιου” αυτού μέτρου τόσο στην αγορά φαρμάκου, όσο και στους ασθενείς. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος, είχε επανελλημένως προειδοποιήσει για αποσύρσεις νέων, καινοτόμων σκευασμάτων από την εγχώρια αγορά.

Το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας, με την απόφαση της Πολιτείας και εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 40% – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό.

Το φάρμακο θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του (περίπου 5.500 ευρώ/μήνα) να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

“Η απόφαση αυτή ελήφθη με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ασθενείς. Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Roche Hellas.

“Μπλόκο” και σε άλλο σκεύασμα

Η περίπτωση του Cotellic (cobimetinib), του πρώτου σκευάσματος της εταιρείας που επηρεάζεται από το μέτρο, αναδεικνύει τους ευρύτερους, σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επιβολή της επιπρόσθετης υποχρεωτικής έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα και στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ενδεικτικό των κινδύνων αυτών, είναι το γεγονός ότι η Roche μολονότι έχει αναπτύξει ένα ακόμη νέο, καινοτόμο σκεύασμα, με υψηλή αποτελεσματικότητα και προφίλ ασφάλειας, για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, δεν έχει υποβάλει ακόμη αίτηση ένταξης στη θετική λίστα, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διάθεσή του στην αγορά με έκπτωση 40% επί της τιμής παραγωγού – χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και 50% αν περιληφθεί και το clawback. Επιπρόσθετα, όπως τονίζει η εταιρεία, δημιουργείται ζήτημα με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται ήδη στην αγορά και δεν υπόκεινται στο μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης του 25%.

Yπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Ξανθός: Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την πρόσβαση στη θεραπεία

Σε δήλωση σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός.

“Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν   τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη“, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Η θέση της εταιρίας

Σύμφωνα με τη Roche, η επιβολή της έκπτωσης 25% στα νέα σκευάσματα είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μη ορθολογικό, το οποίο:

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες τώρα και στο μέλλον, «θωρακίζοντας» παράλληλα την εταιρεία μας απέναντι στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων στις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν καινοτόμα φάρμακα.

Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες μας και η διασφάλιση τη βιωσιμότητας της εταιρείας μας, η συνέχιση της δραστηριότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα και το μέλλον των 151 εργαζομένων μας και των οικογενειών τους.

Κατανοούμε πλήρως ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους ασφαλισμένους ασθενείς και στους ιατρούς. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Αίτημά μας είναι να αποσυρθεί το μέτρο της οριζόντιας υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο σκεύασμα ή μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Αφορά πρωτίστως και πάνω από όλα τη δυνατότητα και το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών και ιατρών να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με σημαντικά οφέλη.

Για τη Roche, η φροντίδα των ασθενών είναι και θα παραμείνει ύψιστη προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρούμε λύσεις προς όφελος των ασθενών, υποστηρίζοντας πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, ελπίζοντας ότι το οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον στο χώρο της υγείας, θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον.

Ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των παρόχων του, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών νόσων.

Τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα και η απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο υπονομεύονται βασικές αρχές των συστημάτων υγείας, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η χρηματοδοτική δικαιοσύνη και η προαγωγή της υγείας.

Παραμένουμε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, σε ένα γόνιμο διάλογο, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς στον τομέα της υγείας και με στόχο τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία θα λειτουργεί προς όφελος των ασθενών, της αγοράς και του συστήματος υγείας”, αναφέρει η εταιρεία.