Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τι σημαίνει το μπαράζ πωλήσεων μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων για το ράλι των αγορών

Μετά το ανοδικό ράλι που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών μηνών, εταιρείες και μεγαλομέτοχοι αποφασίζουν σταδιακά ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Οι πωλητές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών αξίας σχεδόν 5 δισ. δολαρίων μετά τη λήξη των συναλλαγών την Τρίτη, με αρκετούς μεγαλομετόχους να εκμεταλλεύονται την ανάκαμψη των δεικτών προκειμένου να πουλήσουν μετοχικά μερίδια και τις εταιρείες να συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα ταμειακά διαθέσιμα εν μέσω της πανδημίας. Οι πωλήσεις προκάλεσαν ανησυχίες ότι η νέα ανάκαμψη στις αγορές μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμα της.

Η κατασκευάστρια οικοδομικών υλικών Cie. De Saint-Gobain πούλησε τη συμμετοχή της στη Sika έναντι 2,6 δισ. ελβετικών φράγκων (2,7 δισ. δολαρίων) προχωρώντας στη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στην Ευρώπη για φέτος και αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των χθεσινών συναλλαγών. Η εταιρεία ημιαγωγών Infineon Technologies συγκέντρωσε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) φρέσκων κεφαλαίων, ο κορυφαίος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας πληρωμών Nexi διέθεσε στην αγορά μετοχές αξίας 781 εκατ. ευρώ και μία γερμανική εταιρεία μείωσε το μερίδιο της στην ελβετική εταιρεία κατασκευής τρένων Stadler Rail AG κατά 210 εκατομμύρια φράγκα.

Ο τεράστιος όγκος συμφωνιών “δεν είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την ανάπτυξη και τη δυναμική των μετοχών”, δήλωσε ο Anthony Benichou, trader της Louis Capital Markets, στο Λονδίνο. «Αυτό σημαίνει ότι οι insiders βλέπουν τις αποτιμήσεις ως πλήρεις, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, όπου πλησιάζουμε στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της φούσκας του 2000».

Στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση στις πωλήσεις υφιστάμενων μετοχών μετά τη σταθεροποίηση των αγορών τον Απρίλιο, κυρίως σε εταιρείες που είχαν αυξημένη ζήτηση κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς οι συνήθειες του αγοραστικού κοινού άλλαξαν. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες λειτουργούν στην ψηφιακή οικονομία, όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα παράδοσης φαγητού Just Eat Takeaway NV και ο πάροχος λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης TeamViewer AG. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει άνοδο 26% από τα χαμηλά που κατέγραψε στα μέσα Μαρτίου. Ο δείκτης αναφοράς καταγράφει κέρδη επί τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα λόγω της αισιοδοξίας που δημιουργεί το άνοιγμα των οικονομιών και οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμο από τις  6 Μαρτίου.

Πάνω από 15 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόνο αυτό το μήνα, από 84 εταιρείες που προχώρησαν σε νέες πωλήσεις μετοχών και μεριδίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Είμαστε σίγουροι ότι ο καταιγισμός αυτός είναι απίθανο να επιβραδυνθεί σύντομα, ακόμη και αν το ράλι της αγοράς σταματήσει, λένε ορισμένοι τραπεζίτες, επειδή περισσότερες εταιρείες θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν μετρητά για να καλύψουν τους ισολογισμούς τους που έχουν πληγεί κατά την οικονομική ύφεση ή να βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση τους μετά το lockdown.

Ορισμένες εταιρείες έχουν χάσει τόσο μεγάλο ποσοστό της χρηματιστηριακής τους αξίας που θα πρέπει ουσιαστικά να αυξήσουν τόσο τα κεφάλαια τους, σαν να πραγματοποιούν μία νέα δημόσια προσφορά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει ο Philip Noblet, επικεφαλής τραπεζικής επενδυτικής της Jefferies.

Αν και οι περισσότερες από τις overnight συναλλαγές την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των μετοχών, ορισμένες επιλογές έγιναν με γνώμονα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των εταιρειών. Η μετοχή της Sika διαπραγματεύεται 34 φορές τα αναμενόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, την υψηλότερη αναλογία τιμής προς κέρδη σε τουλάχιστον 15 χρόνια και σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη αναλογία τιμής προς κέρδη του Δείκτη Stoxx 600 Construction & Materials, που διαμορφώνεται στο 18.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η πλημμύρα των πωλήσεων μετοχών κατά τη διάρκεια της νύχτας σηματοδοτεί την εξασθένιση του ανοδικού ράλι των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά του Μαρτίου. Η άνοδος είναι πιο πιθανό να αποτελεί μια «ανάκαμψη μεσαίου κύκλου», υποστήριξε ο Shaunak Mazumder, διαχειριστής διεθνών αγορών της Legal & General Investment Management.