Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

«Ανοσία» στον κοροναϊό έχει το ράλι του χρυσού

Ο χρυσός ετοιμάζεται να κλείσει την εβδομάδα με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από το 2016, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να θεωρείται αποτελεσματικό καταφύγιο, καθώς οι τρομαγμένοι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία που εξαπλώνεται.

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 5,4% από τη Δευτέρα, κοντά σε υψηλά επτά ετών, εν μέσω κλίματος αποστροφής του ρίσκου. Μια επικών διαστάσεων κατάρρευση των αποδόσεων των ομολόγων δίνει ώθηση στα κέρδη, με τις ανησυχίες να αυξάνονται σε σχέση με την κλίμακα της επιδημίας του κοροναϊού και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένας από τους προφανείς κερδισμένους της επιδημίας, με την Goldman Sachs να δηλώνει ότι το πολύτιμο μέταλλο «έχει ανοσία στον ιό». Εν τω μεταξύ, ο διαχειριστής χρημάτων Jeffrey Gundlach δήλωσε στο CNBC ότι ο χρυσός είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να έχει κανείς τώρα στην ιδιοκτησία του και οδεύει προς νέα υψηλά. Το άλμα του χρυσού ήρθε καθώς οι μετοχές βυθίστηκαν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανέλαβε δράση με μία έκτακτη μείωση επιτοκίων.

«Υπάρχει σίγουρα περιθώριο για να δοκιμάσει ο χρυσός τα 1.700 δολάρια, αν και ίσως είναι ένα υπερβολικό βήμα για αυτήν την εβδομάδα, εκτός και αν έχουμε μια συγκλονιστική εξέλιξη με τη μη γεωργική μισθοδοσία», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda, αναφερόμενος στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα την Παρασκευή. «Η αναστάτωση από τον κοροναϊό την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα δώσει στον χρυσό την ορμή που χρειάζεται».

Ο χρυσός ενισχυόταν κατά 0,5% στα 1.681,13 δολάρια ανά ουγγιά και διαπραγματευόταν στο Λονδίνο στα 1.670,41 δολάρια στις 7:36 π.μ., μετά από άνοδο 2,3% την Πέμπτη. Αν διασπάσει τα 1.689,31 δολάρια – το ανώτατο όριο όπου έφτασε τον περασμένο μήνα – θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων επέκτεινε την πτώση της την Παρασκευή κάτω από το 0,9%, σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στις μεγάλες οικονομίες, παρακινώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να προωθήσουν μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιτοκίων. Εκτός από την έκτακτη μείωση επιτοκίων της Federal Reserve την εβδομάδα αυτή, ο Καναδάς και η Αυστραλία επίσης προχώρησαν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Οι τελευταίες αναταράξεις στις αγορές έρχονται μετά από τις ενδείξεις ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται περαιτέρω στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Η άνοδος του χρυσού έρχεται καθώς οι επενδυτές κατευθύνουν περισσότερα κεφάλαια σε exchange-traded funds (ETFs) που βασίζονται στον χρυσό. Οι παγκόσμιες συμμετοχές βρίσκονται σε επίπεδο-ρεκόρ, καθ’ οδόν προς την όγδοη διαδοχική εβδομαδιαία αύξηση.

Όσον αφορά σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.