Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Νίκη Σολτς: Ο γρίφος του σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία

Ο Όλαφ Σολτς κάνει τις πρώτες δηλώσεις (ΑΠΕ)

Ο κεντροαριστερός σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επικράτησε έναντι των συντηρητικών διαδόχων της Άνγκελα Μέρκελ στην Γερμανία. Επόμενο βήμα είναι η έναρξη περίπλοκων και χρονοβόρων συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που μπορεί να διαρκέσουν και μήνες.

Το SPD του Σολτς επικράτησε με 25,7% στις εκλογές της Κυριακής έναντι 24,1% των Χριστιανοδημοκρατών υπό τον Άρμιν Λάσετ.

Και οι δύο θα δώσουν αγώνα να σχηματίσουν κυβέρνηση με πιο πιθανούς συγκυβερνήτες τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP. Σολτς και Λάσετ ξεκινούν συνομιλίες με τους μελλοντικούς εταίρους από σήμερα στο Βερολίνο.

Στο μήνυμά του εν μέσω πανηγυρισμών το βράδυ της Κυριακής ο Σολτς δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι οι Γερμανοί τον θέλουν στην καγκελαρία.

Από την πλευρά του ο Λάσετ επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση παρ’ όλο που τα ποσοστά του συνασπισμού CDU/CSU ήταν τα χειρότερα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, κάτω από 30%.

Θα κάνουμε τα πάντα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση, είπε απευθυνόμενος σε απογοητευμένους υποστηρικτές του.

Έπειτα από 16 χρόνια Μέρκελ, το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει ευρείες επιπτώσεις στην Ευρώπη και στην Δύση γενικότερα.

Η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, κι αν αυτό τραβήξει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τότε θα σπάσει και το ρεκόρ του μακροβιότερου καγκελαρίου στην μεταπολεμική Γερμανία, αυτό του Χέλμουτ Κολ.

Συνασπισμός τριών κομμάτων

Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί συνασπισμός τριών κομμάτων, για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Η επανάληψη ενός «μεγάλου συνασπισμού» του SPD και με την CDU/CSU είναι ακόμα μαθηματικά δυνατή, αν και οι δύο πλευρές το έχουν ουσιαστικά αποκλείσει.

Το κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι το αν οι Πράσινοι και το FDP μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινούς σκοπούς ακόμη και με διαφορετικές στοχεύσεις σε τομείς όπως το κλίμα και η χρηματοοικονομική πολιτική.

Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ πρότεινε συνομιλίες με τους Πράσινους πριν ξεκινήσουν συνομιλίες με τα δύο μεγάλα κόμματα, παρ’ όλο που το FDP έχει περισσότερα κοινά με τους Χριστιανοδημοκράτες παρά με το SPD.

Εκπρόσωπος του FDP δήλωσε σήμερα ότι παρ’ όλο που ένας συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους είναι «πολύ πιο πιθανός» από ό,τι ήταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, εντούτοις το ισχυρό αποτέλεσμα του SPD πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ερωτηθείς αν το FDP ζητάει το υπουργείο Οικονομικών, απάντησε αυτό αποτελεί βασικό σημείο για για το κόμμα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια «προσωπική καταστροφή» για τον Λάσετ και είπε ότι δεν είναι πιθανός ένας συνασπισμός  CDU/CSU, Πρασίνων και FDP.

Πάντως, ο Λάσετ θα επιμείνει, παρά το ζοφερό κλίμα στα γραφεία της CDU, όπου οι συντηρητικοί προσπαθούν να χωνέψουν πως έπειτα από 16 χρόνια δεν είναι πρώτο κόμμα.

Γερμανικές εκλογές: Ιστορική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες – Ξεκινά το θρίλερ σχηματισμού κυβέρνησης

Γερμανικές εκλογές: Διευρύνεται το χάσμα CDU/CSU και SPD – Μπροστά ο Όλαφ Σολτς (upd)