Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Η γυναίκα επιχειρηματίας που άντλησε 25 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τη start up της

Rosaline Chow Koo

Η CXA Group, μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας με έδρα τη Σιγκαπούρη, την οποία στηρίζει ο συνιδρυτής του Facebook, Eduardo Saverin, εξασφάλισε κεφάλαια 25 εκατ. δολαρίων πουλώντας μεταστρέψιμους χρεωστικούς τίτλους σε νέους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η HSBC Holdings Plc, στο πλαίσιο της επέκτασης της στην Ασία.

Άλλοι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την εταιρεία είναι οι Singtel Innov8, Telkom Indonesia MDI Ventures, Sumitomo Corp. Equity Asia, Muang Thai Fuchsia Ventures, Humanica Pcl και Heritas Venture Fund, ανακοίνωσε η CXA. Η start up είχε αντλήσει 33 εκατ. δολάρια σε δύο προηγούμενους κύκλους χρηματοδότησης.

Η CXA αποτελεί την ιδέα και το δημιούργημα μίας ασυνήθιστης γυναίκας. Η Rosaline Chow Koo δεν είναι απλά μία επιχειρηματίας. Μεγάλωσε και έζησε φτωχικά στο Los Angeles και ίδρυσε την εταιρεία της όταν ήταν 50 ετών. Πρώην στέλεχος της Mercer Marsh Benefits, η Koo ίδρυσε την CXA το 2013, φτιάχνοντας μία εξατομικευμένη πλατφόρμα παροχών υγείας και ευεξίας για τους εργαζόμενους. Η εταιρεία εξυπηρετεί πλέον πάνω από 200 εταιρείες και 400.000 εργαζόμενους, σε 20 χώρες.

“Αυτοί οι στρατηγικοί επενδυτές έρχονται επίσης ως πελάτες”, δήλωσε σε συνέντευξή της η Koo, 57 ετών σήμερα, και CEO της CXA. “Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επεκταθούμε σημαντικά και να αναπτυχθούμε. Σε ένα χρόνο, θα είμαστε κερδοφόροι.”

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 65% το 2018 και αναμένεται να διπλασιαστούν το 2019, δήλωσε η Koo. Αρνήθηκε να αποκαλύψει την τρέχουσα αποτίμηση της επιχείρησής της, η οποία έφτασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Στόχος της είναι η αποτίμηση της εταιρείας να ανέλθει σε 1 δισ. δολάρια ή και περισσότερο, μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Ασία αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες νωρίτερα σε σχέση με τη Δύση. Ως εκ τούτου χρειάζονται ευελιξία στη διαχείριση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε η Koo. Η CXA επιτρέπει στους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που διαθέτουν για ασφαλιστικά προγράμματα – που συνήθως χρησιμοποιούνται για ασθένειες, τραυματισμούς ή θανάτους – για την καταπολέμηση αυτών των χρόνιων παθήσεων ή για να γίνουν ψυχικά ή σωματικά πιο υγιείς.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσω μίας εφαρμογής για κινητά το ηλεκτρονικό πορτοφόλι τους προκειμένου να επιλέξουν παρόχους υπηρεσιών και να ξοδέψουν τα επίδομα που δικαιούνται.

“Με τη συλλογική υποστήριξη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και εταιρειών μισθοδοσίας ως συν-επενδυτών, η CXA μπορεί τώρα να επιταχύνει την επέκτασή της σε νέες αγορές”, δήλωσε ο Saverin, συνιδρυτής και εταίρος του B Capital Group, που χρηματοδότηση την CXA το 2017.

Eduardo Saverin