Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Γάλλος μεγιστάνας παραδίδει τα ηνία του ομίλου του στον γιο του. Το παρασκήνιο

Vincent και Cyrille Bollore

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Vincent Bollore αποφάσισε να ορίσει αντικαταστάτη του στην ηγεσία του αξίας 13 δισ. δολαρίων ομίλου Bollore Group τον γιο του Cyrille. Ωστόσο, ο 66χρονος ισχυρός άνδρας δεν έχει σκοπό αποσυρθεί εντελώς από τις επιχειρήσεις του.

Ο Cyrille Bollore, 33 ετών, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα, από συμμετοχές στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vivendi SA μέχρι ποσοστά σε λιμάνια της Αφρικής.

Ο Bollore, με περιουσία ύψους 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, έχει φροντίσει τα τέσσερα παιδιά του να αναλάβουν τη διοίκηση της αυτοκρατορίας του. Ο επιχειρηματίας δήλωνε συχνά ότι θα παραιτηθεί το 2022, όταν φτάσει στα 70 και ο όμιλος Bollore στα 200.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Vivendi – στην οποία ο όμιλος Bollore κατέχει ποσοστό 24% – δήλωσε ότι ο Cyrille θα αντικαταστήσει τον πατέρα του ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τη σχετική απόφαση θα ψηφίσουν οι μέτοχοι της εταιρείας στις 15 Απριλίου. Ο CEO της Vivendi, Arnaud de Puyfontaine, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει η “νέα γενιά”.

Η απόφαση ήρθε μετά το διορισμό του άλλου γιου, Yannick Bollore, ως προέδρου της Vivendi τον περασμένο Απρίλιο. Ο διορισμός του Yannick πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες πριν ο πατέρας του κατηγορηθεί από τη γαλλική αστυνομία για υπόθεση δωροδοκίας σχετικά με επιχειρήσεις στην Αφρική. Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου αρνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις της έκαναν κάτι παράνομο.

Ο Vincent Bollore θα παραμείνει επικεφαλής της Financiere de l’Odet, μίας οικογενειακής επιχείρησης συμμετοχών, η οποία κατέχει το 63% του ομίλου Bollore. O Vincent διορίστηκε CEO της holding την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Οι αλλαγές έρχονται καθώς η Vivendi προετοιμάζεται να πουλήσει ποσοστό στη μεγαλύτερη επιχείρηση της, Universal Music Group. Η ροή των εσόδων στη  Universal έχει ενισχύσει τα κέρδη της μητρικής εταιρείας, αντισταθμίζοντας τις αδύναμες επιδόσεις από τις διαφημιστικές εταιρείες και τη συνδρομητική τελεόραση. Η Vivendi βρίσκεται ακόμη σε διαμάχη με έναν επενδυτή ακτιβιστή στις ΗΠΑ, για τον έλεγχο της Telecom Italia SpA.

Vincent Bollore