Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ένα «θαύμα» στο κέντρο της πόλης: Το σπίτι που μπορεί να είναι η απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση [pics]

Ενώ η ζέστη και η υγρασία βρίσκονταν στα ύψη και οι Νεοϋορκέζοι αναγκάζονταν να επιβραδύνουν τον περίφημο ταχύ βηματισμό τους για να αντέξουν, στο κέντρο της πόλης συνέβη ένα μικρό θαύμα: Μέσα σε τρεις μέρες στήθηκε ένα σπίτι ικανό να φιλοξενήσει μια ολόκληρη οικογένεια.

Το μικροσκοπικό αυτό σπίτι των 22 τετραγωνικών, που εκτίθεται στη United Nations Plaza στο Μανχάταν, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έχει σχεδιαστεί για μια τετραμελή οικογένεια. Και προσφέρει απόλυτη αυτονομία: παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα, ενέργεια από τον ήλιο και τρόφιμα από έναν κάθετο λαχανόκηπο ενσωματωμένο στους εξωτερικούς τοίχους του. Και με την τιμή του να εκτιμάται γύρω στα 35.000 δολάρια, μπορεί να αποδειχθεί μια οικονομικά προσιτή λύση αν η ανθρωπότητα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα στέγης.

«Σε αυτές τις κλιματικές συνθήκες, το σπίτι αυτό θα παράγει αρκετό φαγητό για να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας για περίπου 260 μέρες» τον χρόνο, λέει η Anna Dyson, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Δασοκομίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yale. «Σε καλύτερες κλιματικές συνθήκες, θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να παράγει ακόμη και πλεόνασμα φαγητού».

Η Μονάδα Οικολογικής Ζωής, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη πρωτότυπη κατοικία, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου Αρχιτεκτονικών Οικοσυστημάτων του Yale και του γραφείο Gray Organschi Architecture. Η συναρμολόγηση κράτησε, όπως προαναφέρθηκε, μόλις τρεις μέρες και η κατασκευή των επιμέρους τμημάτων της κατοικίας, που έγινε σε άλλους χώρους, κάτι περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, όπως αυτές που επικρατούν στο Μανχάταν τον Αύγουστο, το σπίτι μπορεί να παράγει γύρω στα 20 λίτρα πόσιμου νερού τη μέρα, μια πολύ σημαντική δυνατότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 844 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Αν αυτές οι μικροσκοπικές κατοικίες βγουν στην παραγωγή, η τιμή τους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 30.000-35.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία της γης. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας στις ΗΠΑ ήταν, τον περασμένο μήνα, 302.100 δολάρια.

Επιπλέον, οι μονάδες αυτές θα ήταν ιδανικές για τη στέγαση ανθρώπων που εκτοπίζονται λόγω φυσικών καταστροφών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους τυφώνες.

Και είναι φτιαγμένες αποκλειστικά από ξύλο, κάτι που λέγεται ότι βοηθά τον άνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα ψυχολογικά και, επιπλέον, αποτελεί μια ανανεώσιμη ύλη.