Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Το Watergate της Folli Follie: Πώς ο Κουτσολιούτσος κορόιδεψε ακόμη και την Εμπορική Τράπεζα…

Δημήτρης Κουτσολιούτσος

Δημήτρης Κουτσολιούτσος

Ακόμη και τους Γάλλους της Credit Agricole, όταν εκείνοι κατείχαν την Εμπορική Τράπεζα, είχε καταφέρει να παραμυθιάσει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Ο άνθρωπος δηλαδή που αναδεικνύεται… νέος Κοσκωτάς στο χώρο του επιχειρείν και μάλιστα σε μια πιο προχωρημένη «έκδοσή» του. Έχοντας στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία απάτης, με βιτρίνα την εισηγμένη στο χρηματιστήριο Folli Follie και με διαχρονικούς συμπαραστάτες στην διοίκηση του αμαρτωλού ομίλου τη σύζυγό του Καίτη και το γιο του Τζώρτζη.

Τον Ιούνιο του 2011 και προκειμένου να μπουν στη Folli οι Κινέζοι της Fosun χρειάστηκε να βγει ενημερωτικό δελτίο. Με σύμβουλο έκδοσης την Emporiki Bank, μέλος τότε του Group της Credit Agricole, η οποία ένα χρόνο αργότερα εκχώρησε την ελληνική τράπεζα στην Alpha Bank.

Το ενημερωτικό δελτίο αφορούσε την αύξηση κεφαλαίου της Folli Follie κατά 84,588 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέων μετοχών που απορροφήθηκαν όλες από τη Fosun. Στο πολυσέλιδο ενημερωτικό δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά για την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία παρουσιαζόταν ως διεθνοποιημένη επιχειρηματική δύναμη, με το 37% των πωλήσεών της να προέρχεται από την Ασία… Μάλιστα, ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων είχε και τότε τη «σφραγίδα» του ορκωτού λογιστή Γιώργου Βαρθαλίτη, ο οποίος υπέγραψε και τη περσινή χρήση, για να την ανακαλέσει αργότερα. Όταν πλέον το σκάνδαλο με τα πλαστογραφημένα στοιχεία είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται.

Πώς όμως οι Γάλλοι της Credit Agricole δεν υποψιάστηκαν τίποτε για τη Folli; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έκαναν ελέγχους, βασιζόμενοι στην καλή πίστη της εταιρείας… Κάτι το οποίο μάλιστα επισημαίνεται ξεκάθαρα και στο ενημερωτικό δελτίο, όπου στη σελίδα 50 τονίζονται επί λέξει τα εξής: «Ο Σύμβουλος έκδοσης γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει διενεργήσει ανεξάρτητο νομικό και οικονομικό έλεγχο και κάθε πληροφορία που περιλαμβάνεται στο παρόν ενημερωτικό δελτίο βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία που ελήφθησαν από την Εταιρεία ή σε δηλώσεις εκπροσώπων της…»

Όταν ο Τζώρτζης δήλωνε ότι γνωρίζει…

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος από τότε των Folli, ήταν ένα από τα δύο στελέχη της εταιρείας υπό την ευθύνη των οποίων συντάχθηκε το ενημερωτικό. Δηλώνοντας μάλιστα ότι «οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό, είναι καθόσον γνωρίζουν αληθείς και δεν υπάρχουν παραλείψεις που να αλλοιώνουν το περιεχόμενό του…». Αυτά για όσους τυχόν παίρνουν τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του Τζώρτζη ότι ο «κακός της υπόθεσης» είναι μόνο ο πατέρας του. Ο οποίος σε κάθε περίπτωση είχε κομβικό ρόλο και στη μετοχική προσέλκυση της Fosun.

Οι συνολικές δαπάνες της κεφαλαιακής αύξησης που έγινε με παραίτηση των παλαιών μετόχων ανήλθαν σε 2,588 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,85 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την αμοιβή της Εμπορικής Τράπεζας – Corporate & Investment Bank Hong Kong Branch για εργασίες επενδυτικής τραπεζικής.

Την εποχή εκείνη Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής ήταν ο Γάλλος Αlain Strub, ο οποίος δε βρίσκεται πια στη ζωή.

Αναφορικά με τις αμοιβές, αυτές ανήλθαν στο 2,2% της συνολικής έκδοσης. Η οποία φυσικά δεν είχε την παραμικρή δυσκολία εξεύρεσης επενδυτών, καθότι υπήρχε ήδη η κλεισμένη συμφωνία με την κινεζική Fosun.

Κατά το ενημερωτικό δελτίο, από τα καθαρά έσοδα της έκδοσης, τα 35 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν για την απομείωση των τραπεζικών δανείων, τα 27 εκατ. για κεφάλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων στην Ασία…

Το πόρισμα από τους ελέγχους της Alvarez & Marsal δείχνει ότι το πλασματικό οικονομικό «οικοδόμημα» της Folli είχε αρχίσει να «κτίζεται» από το 2001 ή και προγενέστερα. Με κεντρικό μοχλό τις θυγατρικές στη Ασία. Τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι ισχυρότερα για την περίοδο μετά από το 2007, όταν και οι εικονικές πωλήσεις, τα πλαστά «εξτρέ» για τα ταμειακά διαθέσιμα, τα «πέτσινα» κέρδη και οι εν γένει ψεύτικοι ισολογισμοί, είχαν καταστεί δεύτερη φύση για την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

 Η αποτίμηση των 30,9 εκατ. που ανέβηκε κατά… 7.343%

Τέτοιες μέρες πριν από 21 χρόνια η Folli Follie μπήκε στο χρηματιστήριο, όχι από τη μεγάλη, αλλά από τη… μικρή πύλη εισόδου. Δηλαδή από την Παράλληλη Αγορά, που απευθυνόταν σε μικρότερες εταιρείες και είχε ελαστικότερες προϋποθέσεις εισαγωγής, σε σύγκριση με αυτές της Κύριας Αγοράς.

Μπαίνοντας στο «ναό» του χρήματος η Folli, στις 29 Οκτωβρίου του 1997, είχε χρηματιστηριακή αξία που ισοδυναμούσε με 30,9 εκατ. ευρώ. Σαφώς καλή αποτίμηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι τέσσερις μήνες νωρίτερα η Jumbo είχε μπει επίσης στην Παράλληλη Αγορά με χρηματιστηριακή αξία 14,9 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, όταν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι για τη μεγάλη απάτη, θα καταδειχθεί το πότε επακριβώς ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ξεκίνησε τις… αλχημείες. Διόλου απίθανο αυτό να έγινε και με την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η οποία σαφώς και άλλαξε επίπεδο από το 2010, όταν το εταιρικό σχήμα μεγάλωσε με την εξαγορά των ΚΑΕ, αλλά και της σαφώς μικρότερης Εlmec.

Όπως όλα δείχνουν η πλευρά Κουτσολιούτσου κινήθηκε βάσει σχεδίου. Να φουσκώνονται τα οικονομικά μεγέθη, να δείχνει εικονικά κέρδη, να ανεβαίνει η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας και εν τέλει να πουλιούνται ευκολότερα «πακέτα» μετοχών από το βασικό μέτοχο. Ενθυλακώνοντας σημαντικά κεφάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο του 2014 η Folli είχε φτάσει να αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή… 7.343% πιο πάνω από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Έκτοτε βέβαια άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα για να βρεθεί στα τέλη του 2017 στα 1,27 δισ. ευρώ.

Όταν στις 4 του μηνός του περασμένου Μαΐου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση-ρουκέτα του QCM, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν στα 1,03 δισ., για να βρεθεί τελικά, στις 24 Μαΐου, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης πριν από την αναστολή, στα 321,4 εκατ. ευρώ.

Όλη αυτή η μεγάλη «βουτιά» (το μεγάλο ξεφούσκωμα για την ακρίβεια) στάθηκε η αιτία να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους. Με τη διαφορά όμως ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε ήδη φροντίσει με προγενέστερες πωλήσεις να βάλει στην άκρη περίπου 115 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο που έφερε 115 εκατ. ευρώ κέρδη

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το mononews.gr μετά από ενδελεχή, δική του έρευνα, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος των Folli Follie έχει κάνει εκτεταμένες αγοραπωλησίες όλα τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά η δράση του Κουτσολιούτσου ως μεγάλου αγοραστή μετοχών της εταιρείας του ξεκινά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αμέσως δηλαδή μετά την είσοδο στα Folli Follie της κινεζικής Fosun.

Σε απόλυτα νούμερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δαπάνησε όλα αυτά τα χρόνια 15.724.641 ευρώ για να αγοράσει 1.429.945 μετοχές των Folli Follie.

Αυτή όμως είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Διότι εκτός από αγοραστής, ο Κουτσολιούτσος έχει φροντίσει να είναι και μεγάλος πωλητής.

Από όλες αυτές τις κινήσεις ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος πήρε 130.518.250 ευρώ. Με συνέπεια το καθαρό κέρδος από το μεγάλο αυτό κύκλο των αγοραπωλησιών να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ (114,8 εκατ. για την ακρίβεια)…

Θέλησαν να δείξουν ότι η Folli είναι η… μισή Coca Cola

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, τα πλαστογραφημένα οικονομικά στοιχεία ήταν αυτά που επέτρεπαν στα Folli να δείχνουν συνεχώς κέρδη και να πλασάρονται στην αγορά ως η δυναμική, Ελληνική πολυεθνική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη της διάρκεια της κρίσης (από το 2009 έως και το 2017) η FFGroup έδειχνε κάθε χρονιά κέρδη, τα οποία αθροιστικά φτάνουν στα 1,48 δις ευρώ. Στο ίδιο αυτό διάστημα των εννέα ετών, η Coca Cola που είναι όντως ένα πολυεθνικός γίγαντας, έχει πετύχει καθαρά κέρδη 2,8 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου εμφανιζόταν να είναι μια επιχειρηματική δύναμη σαν τη… μισή Coca Cola. Στοιχείο που όμως δεν φαίνεται να προξένησε κανενός είδους εντύπωση στις εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να εντάξουν τη Folli έστω στο πεδίο των δειγματοληπτικών ελέγχων που ασκούνται στα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών. Κάτι που δεν αφορά μόνο την παρούσα Διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις προηγούμενες…

Ένα άλλο στοιχείο προβληματισμού για τις εποπτικές αρχές, θα μπορούσε να ήταν και το γεγονός ότι τα μεγάλα κέρδη των Folli Follie είχαν μια εξαιρετικά χαμηλή μερισματική απόδοση.

Στα τελευταία εννέα χρόνια έχουν δοθεί στους μετόχους μόνο 96,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το… 6,5% της καθαρής κερδοφορίας που υποτίθεται ότι είχε πετύχει ο όμιλος.

Τα κέρδη αυτά βεβαίως ήταν μόνο σε ομιλικό επίπεδο, γιατί η εταιρεία σε αυτά τα εννέα χρόνια έχει δείξει 7 φορές… ζημιές και μόνο δύο κέρδη. Εκ των οποίων η μία θετική χρήση ήταν αυτή του 2013, όταν ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα από την πώληση των ΚΑΕ.

Αυτά για όσους πιστεύουν ότι αν αποκολληθεί από τον όμιλο το «κακό» κομμάτι της Ασίας, τότε θα απομείνει το «καλό» της μητρικής, που πολλοί μνηστήρες θα θελήσουν να το αποκτήσουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Αυτά είναι δυο στελέχη της Folli Follie που μίλησαν και «κάρφωσαν» τους πάντες και τα πάντα για το μεγάλο κόλπο του αιώνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Λύκοι της Folli Follie: Τι αποκαλύπτει η κατάθεση στον Εισαγγελέα – Οι συνταγές μαγειρέματος, το σύστημα «γύρω γύρω όλοι» και τα πλαστά statements της Αlpha Βank