Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σκοπιανό δημοψήφισμα: Έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, «νικητής» η χαμηλή προσέλευση – Στο 91% το «ναι»

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αποχή να είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή η προσέλευση μισή ώρα νωρίτερα είχε φθάσει μόλις στο 34,09% (βάσει του 84,83% των στοιχείων από όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Όλιβερ Ντερκόφσκι). Η συμμετοχή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν ξεπερνά το 35,38%.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.

Η χαμηλή συμμετοχή δυσχεραίνει το έργο του Ζόραν Ζάεφ, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης πως το δημοψήφισμα είναι μη δεσμευτικό και πως έχει απλά «συμβουλευτικό»  χαρακτήρα. Η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος πως η βούληση του λαού είναι υπέρ της συμφωνίας, σε μια σειρά συνεδριάσεων που θα χρειαστεί να υπερψηφίσουν τη συμφωνία τα 2/3 της βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ήθελε να υπάρξουν τουλάχιστον 600.000 θετικές ψήφοι, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει την πολιτικής της άποψή της για υλοποίηση της συμφωνίας.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσερχόμενος για να ψηφίσει, είχε δηλώσει σίγουρος πως οι συμπολίτες του επικροτούν τη συμφωνία σε ποσοστό 80%, καθώς τόσο είναι το ποσοστό όσων θέλουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε δηλώσει πως σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ «έχουμε μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η περιοχή κοιτάζει προς το μέλλον, και όχι μόνον προς την ιστορία».

Από την άλλη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που δεν ψήφησε στο σημερινό δημοψήφισμα, είχε ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.