Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Να γιατί κλέβουν τους νέους μας επιστήμονες! Η χρεοκοπημένη Ελλάδα 6η πιο “έξυπνη” χώρα στον κόσμο (ΟΟΣΑ)

Μπορεί από το 2010 να θεωρούμαστε το “μαύρο” πρόβατο της Ευρωπαικής Ένωσης όμως η υπερχρεωμένη Ελλάδα τα κατάφερε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Science, Technology and Industry Scoreboard, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), η Ελλάδα είναι με το “σπαθί της” στη λίστα με τις πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα της κρίσης κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να φιγουράρει περήφανη στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του Ο.Ο.Σ.Α, όπου δεν μπόρεσαν καν να μπουν μεγαθήρια, όπως οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία.

Η λίστα είναι βασισμένη στο σύνολο των επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανικών και μαθηματικών πτυχίων ανά άτομο, ώστε να υπάρχει μια σχετική ισότιμη κατάταξη σε όλες τις χώρες του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτισμικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, η Ισπανία βρίσκεται στην 11η θέση με κατοχή 24% σε πτυχία σχετικά με τις φυσικές επιστήμες και την μηχανική.

Οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία από την άλλη βρίσκονται πολύ χαμηλά στην λίστα του Ο.Ο.Σ.Α εκτός της πρώτης δεκάδας, και αυτό αναδεικνύει περίτρανα γιατί αυτές οι χώρες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και απορροφούν κατά κύματα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 εξυπνότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το σύστημα των πτυχίων STEM.

10. Η Πορτογαλία έχει ένα ποσοστό 25% από απόφοιτους του πτυχίου STEM, το οποίο αφορά τους τομείς της επιστήμης της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, (ακρωνυμία του Science, Technology, Engineering, Mathematics). Μάλιστα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε κατόχους διδακτορικού με το 72% αυτών να εργάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης.

Μαθητές προσέχουν τον δάσκαλο στο μάθημα αεροδυναμικής στο Instituto do Emprego e Formacao Profissional στο Setubal της Πορτογαλίας.

9. Η Αυστρία με ποσοστό 25% είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους εργαζόμενους που κατέχουν διδακτορικό.

Ο μαθητής Michael Leichtfried του Virtual-Reality-Team στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (University of Technology).

8. Το Μεξικό ανέβηκε από το 24% του 2002 στο 25% το 2012, παρόλο που η κυβέρνηση κατάργησε τις φορολογικές περικοπές, όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των επιχειρήσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ένας μεξικανός φοιτητής της ιατρικής επαναφέρει στην ζωή ένα άντρα ρομπότ στο τμήμα ιατρικής του Autonomous University στην πόλη του Μεξικό.

7. Η Εσθονία με ποσοστό 26% έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες αποφοίτους του πτυχίου STEM, με ποσοστό το 2012 στο 41%.

Δασκάλα βοηθάει μαθητή του δημοτικού κατά την διάρκεια μαθήματος υπολογιστών στο Tallinn της Εσθονίας.

6. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα της υποχρηματοδότησης στον τομέα της Παιδείας επένδυσε μόλις το 0.08% του ΑΕΠ της για έρευνα, το μικρότερο ποσοστό ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο κατάφερε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας. Η χαμηλή χρηματοδότηση πάντως μπορεί και να εξηγεί τον λόγο που οι κάτοχοι του πτυχίου STEM “έπεσαν” από το 28% το 2002 στο 26% το 2012.

Ερασιτέχνες αστροναύτες και μαθητές χρησιμοποιούν τηλεσκόπιο να δουν την έκληψη του ηλίου στην Αθήνα.

5. Στην Γαλλία με ποσοστό 27%, οι περισσότεροι ερευνητές εργάζονται σε κάποια βιομηχανία από ότι σε κάποια κυβερνητική θέση ή σε σε κάποιο Πανεπιστήμιο.

Μέλος ομάδας που ασχολείται με την ανθρωποειδή ρομπότ στο εργαστήριο LaBRI της Talence, στην νοτιοδυτική Γαλλία.

4. Στην Φινλανδία το 28% δημοσιεύει ερευνητικά κείμενα που αφορούν την ιατρική περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.

Φοιτητές παρακολουθούν μάθημα της πυρηνικής μηχανικής στο Aalto University School of Science and Technology στο Ελσίνκι.

3. Η Σουηδία με ποσοστό 28% βρίσκεται πίσω ακριβώς από την γειτονική της Νορβηγία ως προς την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον χώρο της δουλειάς, εφαρμογές για παράδειγμα σαν το programming. Πάνω από τα 3/4 των εργαζομένων χρησιμοποιούν υπολογιστές στην δουλειά τους.

Το campus του Stockholm University στην Σουηδία

2. Η Γερμανία με ποσοστό 31% είχε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων του STEM, γύρω στους 10,000, ποσοστό το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από μεγαθήρια όπως οι Η.Π.Α και η Κίνα (αν και πρόκειται για χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό).

Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel μαζί με την υπουργό Επιστημών και Ερευνών να παρακολουθούν τεχνικούς στο εργαστήριο κατά την διάρκεια επίσκεψης τους στο Max-Delbrueck Center for Molecular Medicine στο Βερολίνο.

1. Στην κορυφή της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων βρέθηκε η Νότια Κορέα με ποσοστό 32%, αν και σημείωσε μια πτώση από το 39% που βρισκόταν το 2002, πτώση που δεν κατάφερε ωστόσο να την εκθρονίσει.

Ένας φοιτητής συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό hacking στην κορεάτικη στρατιωτική ακαδημία στην πόλη της Σεούλ.

Συνολικά, 40 από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στον τομέα της επιστήμης σημείωσαν πτώση στο σύνολο των πτυχίων STEM από το 23% το 2002 στο 22% μια δεκαετία μετά. Αξιοσημείωτο επίσης παραμένει το γεγονός ότι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Η.Π.Α έμειναν στον πάτο της λίστας φτάνοντας στην 39η θέση της λίστα με μόλις 16% στα πτυχία STEM τα έτη 2002 και 2012.

Δείτε την αναλυτική λίστα παρακάτω:

Διαβάστε ακόμη

http://www.mononews.gr/article-48928-2/48928