Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Think Tanks

Το Χονγκ Κονγκ χαρίζει 1.200 δολάρια σε κάθε κάτοικό του

Η βαλλόμενη κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε έναν προϋπολογισμό γεμάτο δώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας εφάπαξ παροχής μετρητών, καθώς η πόλη παλεύει για να σταθεροποιήσει μια οικονομία που έχει πληγεί από πολιτικές αναταραχές και από τον κοροναϊό.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ετήσιου προϋπολογισμού είναι η καταβολή ποσού 10.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1.284 αμερικανικά δολάρια) σε κάθε μόνιμο κάτοικο της πόλης, ηλικίας 18 ετών και άνω, προκειμένου να βοηθήσει τον πληθυσμό να «που έχει κατακλυστεί από μια βαριά ατμόσφαιρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Paul Chan. Ο Chan εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 139,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο οικονομικό έτος.

Η κυβέρνηση της Carrie Lam επιδιώκει να βάλει ένα φρένο στην καταρρέουσα οικονομία, παρουσιάζοντας τον πιο τολμηρό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών μετά την κριτική κατά της κυβέρνησης για αδράνεια. Η πολύμηνη πολιτική αναταραχή σχετικά με το ρόλο της Κίνας στην πόλη ώθησε το Χονγκ Κονγκ πέρυσι στην πρώτη ετήσια ύφεση εδώ και μια δεκαετία, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν μια δεύτερη ετήσια συρρίκνωση το 2020, καθώς οι αναταράξεις από την επιδημία του κοροναϊού επιδεινώνουν περαιτέρω την παραγωγή.

«Σε αυτές τις άνευ προηγουμένου εποχές, είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις του προϋπολογισμού 2020-21 θα παρέχουν αποτελεσματική και στοχευμένη στήριξη για να βοηθήσουν την κοινότητα του Χονγκ Κονγκ να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες δυσκολίες και να προετοιμαστεί για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε η Lam σε δήλωσή της, χαιρετίζοντας τα σχέδια για τις δαπάνες.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις έφεραν αμέσως επικρίσεις από οικονομολόγους.

«Αυτό είναι προφανώς μη στοχευμένο και οπισθοδρομικό και δεν θα λύσει το πρόβλημα εκείνων που πλήττονται σοβαρά», δήλωσε η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis SA. «Είναι σαν να πετάς μια σταγόνα στον ωκεανό για πολλούς, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό για να θεραπευτούν οι πληγές μόνο μερικών».

Πριν από τον προϋπολογισμό, η λογιστική εταιρεία KPMG είχε υποστηρίξει την παροχή χρημάτων, αλλά με τη μορφή ηλεκτρονικών κουπονιών για να ενθαρρυνθούν οι άμεσες δαπάνες, αντί για την εξοικονόμηση ή τη μεταφορά των μετρητών στο εξωτερικό.

Ο Kevin Lai, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία (πλην Ιαπωνίας) της Daiwa Capital Markets, είναι επίσης επιφυλακτικός για το αν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα βιαστούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

«Αυτό ακούγεται μεγάλο ποσό, αλλά θα βγεις έξω να το ξοδέψεις; Η απάντηση είναι όχι», είπε. «Τα οικονομικά οφέλη θα είναι μόνο οριακά. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια “φωνάζουν” για δουλειά. Δεν πρόκειται να βοηθήσει».

Ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πρόσφατης κάμψης. Οι αγοραστές κατοικιών, οι σπουδαστές, οι επενδυτές και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν στοχευθεί προς στήριξη στον προϋπολογισμό. Συνολικά, το πακέτο ανέρχεται σε 4,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

«Λαμβάνοντας υπόψη το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, θα υιοθετήσουμε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και θα κάνουμε τη βέλτιστη χρήση των δημοσιονομικών μας αποθεμάτων για την εφαρμογή αντικυκλικών μέτρων», δήλωσε ο Chan. Ο στόχος είναι «να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η οικονομία και να ελαφρυνθεί το βάρος των ανθρώπων, ώστε να βοηθηθεί το Χονγκ Κονγκ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», ανέφερε.

Ο Chan παρουσίασε μία επίσημη πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη φέτος μεταξύ -1,5% και 0,5% και επιβεβαίωσε τη συρρίκνωση κατά 1,2% το 2019. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019-2020 διαμορφώθηκε στα 37,8 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά από το 2004.

Ακολουθούν λεπτομέρειες από τον προϋπολογισμό:

«Εάν τα οφέλη από την παροχή μετρητών και τις φορολογικές περικοπές διανεμηθούν φέτος και όλοι τα ξοδέψουν φέτος, η οικονομική ώθηση θα μπορούσε να είναι από 0,5% έως 1% του ΑΕΠ», δήλωσε ο Tommy Wu της Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Fortune, και συγγραφείς είναι οι Eric Lam και Enda Curran