Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

Tankers

Οι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εκτός από τα tankers τύπου MR, οι αξίες των οποίων ενισχύθηκαν.

H σημαντικότερη κίνηση που καταγράφηκε ήταν η πώληση του tanker Ratna Shalini (χωρητικότητας 105.800-dwt και κατασκευής 2010, στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries) στη ναυτιλιακή TMS Tankers, για το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, έναντι 24,73 εκατ. δολάρια που ήταν η τιμή της VesselsValue.

Οι αξίες των σύγχρονων MRs ενισχύθηκαν λόγω της πώλησης των tankers Nisida και Miseno (αμφότερα χωρητικότητας 50.800-dwt και κατασκευής 2012, στα ναυπηγεία STX Offshore), τα οποία πουλήθηκαν στη ναυτιλιακή Navigare για 48 εκατ. δολάρια, έναντι 46,03 που προσδιόριζε την αξία τους η VesselsValue.

Bulkers

Όλες οι αξίες των φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου διατηρήθηκαν σταθερές εκτός των bulkers τύπου supramax και handysize, των οποίων και ενισχύθηκαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πολλές αγοραπωλησίες στην κατηγορία των panamaxes.

Οι σημαντικότερες κινήσεις που καταγράφηκαν ήταν οι ακόλουθες:

Containers

Όλες οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η πιο σημαντική κίνηση που καταγράφηκε ήταν η εξαγορά των 14 containerships τύπου panamax της ναυτιλιακής Rickmers Maritime στη ναυτιλιακή Navios Maritime Partners LP για το συνολικό ποσό των 113 εκατ. δολαρίων. Τα πέντε μεγαλύτερα εξ αυτών, έχουν ναυλοσύμφωνα εν ισχύ με την εταιρεία O.S.K. Lines.

Scrap

Οι τιμές των διαλύσεων ενισχύθηκαν αμυδρά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Tι είναι οι δείκτες της VV

Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου.

Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.