210803132145_mononewsLogo_Wh

Το πρόβλημα: Ο αντίκτυπος του πλαστικού στον πλανήτη

Το πρόβλημα: Ο αντίκτυπος του πλαστικού στον πλανήτη μας

Κάθε χρόνο απορρίπτονται 6-8,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους ωκεανούς και με το ρυθμό αυτό, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, μέχρι το 2050, οι θάλασσες θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια.

Στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού.

Το πλαστικό πλήττει σοβαρά τη θαλάσσια ζωή, όταν θαλάσσια ζώα ακούσια μπερδεύουν κομμάτια πλαστικού για φαγητό, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί τους να μπορούν να προσβληθούν από τοξικές χημικές και ρυπογόνες ουσίες.

Οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και όπως αυτή καταλήγει στον άνθρωπο είναι ακόμα άγνωστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι ο καθένας μας καταναλώνει ακούσια περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα.

Κάθε άτομο στην Ελλάδα  παράγει 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Το πλαστικό και ιδίως εκείνο που προορίζεται για μία-χρήση συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της ρύπανσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε μεγάλο ποσοστό το πλαστικό που απορρίπτεται δεν είναι βιοδιασπώμενο, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο περιβάλλον, που εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε 22 δις ευρώ μέχρι το 2030.

Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.

Την ίδια στιγμή και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης δεν είναι αμελητέες.

Τομείς της οικονομίας και κοινότητες που εξαρτώνται από τη θάλασσα πλήττονται.

Ταυτόχρονα χάνεται μεγάλο μέρος της αξίας του πλαστικού αφού στην συντριπτική του πλειοψηφία πετιέται και αχρηστεύεται ενώ θα μπορούσε να τεθεί υπό επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, δίνοντας επιπλέον οικονομική ώθηση.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον εκτιμά ότι πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί σε παγκόσμια κλίμακα από την αρχή των ετών του 1950.  Από τις ποσότητες αυτές  το 80%  έχει καταλήξει στη θάλασσα θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.

 Δελφίνια πεθαίνουν στα πλαστικά δίχτυα αλιείας, θαλάσσιες χελώνες που πνίγονται από καλαμάκια, δημοσιεύματα και εκθέσεις για τα πλατικά στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν το  2019, με πλειοψηφία στο Στρασβούργο πρόταση οδηγίας για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης στην ΕΕ.

Αποτελώντας, πλέον, πρόβλημα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία, σοβαρό κίνδυνο για την βιοποικιλότητα και σημαντικό παράγοντα συμβολής στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τα πλαστικά μιας χρήσης θα περάσουν σταδιακά στο παρελθόν.

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναλαμβάνονται πλέον σε όλο τον κόσμο, κράτη και πόλεις αναζητούν λύσεις και η φωνή των καταναλωτών ακούγεται πολύ δυνατά, καθώς σε ποσοστό 94% οι καταναλωτές ζητούν από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούν.

powered by

© Mononews 2021. All rights reserved.