• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    9 Μαΐου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Απρίλιο του 2022 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του μήνα ήταν οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Σπύρος Φιλάρετος – Αναστασία Σακελλαρίου, Γενικοί Διευθυντές Alpha Bank

    Νικόλας Χρυσανθόπουλος, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Dimand

     

    Χαμένοι

    Γιάννης Κούστας, Εφοπλιστής

    Κωνσταντίνος Χαλιορής, Πρόεδρος ΔΣ, Πλαστικά Θράκης

    Σπύρος Φιλάρετος – Αναστασία Σακελλαρίου

    Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και Γενική Διευθύντρια και Chief Transformation Officer, Alpha Bank

    Με την ψηφιοποίηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας μετασχηματισμού της Alpha Bank, ο Σπύρος Φιλάρετος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ομίλου είναι εκείνος που αναλαμβάνει να «τρέξει» την τράπεζα στη νέα εποχή, συνεπικουρούμενος από την Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια και Chief Transformation Officer.

    Ο Σπύρος Φιλάρετος και η Αναστασία Σακελλαρίου -μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου και οι δύο- είναι το νέο «ισχυρό» δίδυμο της καινοτομίας και ρίχνονται στη μάχη για να χτίσουν το νέο πρόσωπο της Alpha Bank, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της νέας εποχής.

    Προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας προχώρησε στη διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στην αναμόρφωση της διοικητικής δομής του ομίλου της Alpha Bank. Καθώς η τράπεζα οδεύει σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, διαχειρίστηκε με επάρκεια την πανδημία και προχώρησε στην επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βάζει μπροστά τις νέες προτεραιότητες με στόχο την διεύρυνση των πηγών εσόδων και τον περιορισμό του κόστους.

    «Κλειδί» για την επίτευξη των νέων στόχων είναι η ψηφιοποίηση, έργο που αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το δίδυμο Φιλάρετου- Σακελλαρίου.

    Ο Σπύρος Φιλάρετος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία δύο χρόνια ώστε η ψηφιοποίηση να τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας μετασχηματισμού της τράπεζας. Και ακόμα αναλαμβάνει και τον τομέα του Marketing, που πλέον θα αποτελεί  τμήμα της Μονάδας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ώστε να «τρέχουν» ταυτόχρονα οι  ομάδες ψηφιακών υπηρεσιών και μετασχηματισμού.

    Στο πλευρό του Σπύρου Φιλάρετου θα βρεθεί η Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία θα συνεργαστεί μαζί του καθώς η ψηφιοποίηση και η παροχή σύγχρονων προϊόντων μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα αποτελεί το κοινό υπόβαθρο για τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου και το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού.

    Νικόλας Χρυσανθόπουλος

    Γενικός Διευθυντής και Chief of Corporate Center, Alpha Bank

    Στη δημιουργία ενός Επιτελικού Κέντρου (Corporate Center) που θα συντονίζει τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τον  τρόπο λειτουργίας του Ομίλου της Alpha Bank, προχώρησε η τράπεζα και επικεφαλής του αναλαμβάνει ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος που θα αναφέρεται στον CEO Βασίλη Ψάλτη.

    Ο Χρυσανθόπουλος, με 22 χρόνια θητείας στην τράπεζα, εντεταλμένος Γενικός  Διευθυντής Στρατηγικής μέχρι τώρα, είναι πλέον Γενικός Διευθυντής και Chief of Corporate Center και είναι εφεξής μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    Σπούδασε Οικονομικά, Πολιτική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

    Σε ηλικία 35 ετών εντάχθηκε στο δυναμικό της  Alpha Bank και υπηρέτησε στους τομείς Επενδυτικής Τραπεζικής, Εταιρικής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στο παρελθόν διετέλεσε  και Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών επί θεμάτων του τραπεζικού κλάδου.

    Στο Corporate Center με τον Νικόλα Χρυσανθόπουλο να έχει το πρόσταγμα εντάσσονται οι  τομείς της Στρατηγικής, του Ανθρώπινου Δυναμικού, της Εταιρικής Διακυβέρνησης, Νομικής Υποστήριξης τραπεζικών εργασιών, στρατηγικών έργων και εποπτικών θεμάτων, της Επικοινωνίας  και  Εταιρικών Σχέσεων. Στόχος είναι η διαμόρφωση ομοιογενούς και  οριζόντιας ατζέντας για την ενιαία προσέγγιση των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία του Ομίλου.

    Δημήτρης Ανδριόπουλος

    Διευθύνων Σύμβουλος Dimand

    Την κίνηση του Δημήτρη Ανδριόπουλου να εισάγαγει τις μετοχές της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντάς του νέο… αέρα, «χαιρέτισε» όλη η αγορά. Ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, family offices της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και μικροεπενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να «ποντάρουν» στα projects που έχει στο pipeline της η Dimand, που έμαθε στο ελληνικό επιχειρείν την έννοια του development.

    Μαζί με τις ΑΕΕΑΠ που μπαίνουν οσονούπω στο ταμπλό, η Dimand θα ενισχύσει την παρουσία του κλάδου του real estate στη Λεωφόρο Αθηνών, έπειτα από μία εικοσαετία αποδυνάμωσης του Χρηματιστηρίου.

    Η διοίκηση της Dimand κατέθεσε το ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές Απριλίου και αναμένει τα νεότερα εντός του μήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Εφόσον η Επιτροπή ανάψει το πράσινο φως, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. μέχρι το φθινόπωρο.

    Άλλωστε η Dimand χαίρει ήδη της στήριξης της EBRD και του αμερικανικού fund HIG Capital. Η εταιρεία τρέχει επενδυτικό 1 δισεκατομμυρίου την προσεχή τετραετία, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει την ανακατασκευή εμβληματικών ακινήτων, όπως ο Πύργος του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, το πολυκατάστημα Μινιόν στην Πατησίων, το παλιό εργοστάσιο της Softex στον Βοτανικό και το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, το οποίο μετέτρεψε σε επώνυμο ξενοδοχείο πόλης με το σήμα Moxy της Marriott.

    Γιάννης Κούστας

    Εφοπλιστής

    Τα φώτα στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας DANAOS στον Πειραιά δεν έσβησαν καθόλου τις ημέρες του Πάσχα και όχι πάντως θρηνώντας το δράμα του Μεγαλοδύναμου και περιμένοντας την Ανάσταση…

    Δικηγόροι, σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι από Ελλάδα και Αμερική προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά που τους άναψε ο 6ος Τακτικός Ανακριτής, καλώντας… Πασχαλιάτικα τον Δρ. Γιάννη Κούστα, μετά από 4 χρόνια ανάκρισης, σε απολογία για το κακούργημα της απάτης σε βάρος της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννικοπούλου.

    Όλα ξεκίνησαν από μια α(κατα)νόητη αναφορά του ισχυρού άνδρα της ναυτιλίας στα δικαστήρια κατά της πρώην συζύγου του Σοφίας, με την οποία, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο Dr. υποστήριζε σε σχέση με τα 20 εκατ. δολάρια που είχε από χρόνια καταθέσει σε λογαριασμό εταιρείας της Σοφίας:

    «Τότε συνειδητοποίησα τι είχα κάνει.

    Είχα δώσει στην εναγομένη τα όπλα για να με πολεμήσει.

    Της είχα δώσει σπίτια και το δικαίωμα να κινεί χρήματα αρκετά για να ζει πολυτελώς δια βίου, χωρίς να με έχει την παραμικρή ανάγκη…

    Αφού πλέον συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε πλέον σωτηρία για τον γάμο μας… προσπάθησα να βρω τρόπο για να άρω την εξουσιοδότηση της εναγομένης να κινεί τον λογαριασμό αυτό.

    Η ευκαιρία μου δόθηκε με αφορμή την επικείμενη τότε υπογραφή διμερούς σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

    Η αναγόμενη, θορυβηθείσα ότι δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων αυτών, πείστηκε να επιστραφούν τα χρήματα όπως και έγινε».

    Μετά απ’ αυτό, η Σοφία Γιαννικοπούλου του έκανε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι με τα λεγόμενά του ο DR. ομολογούσε ότι όταν αποφάσισε να τη χωρίσει έψαξε να βρει τρόπο να πάρει τα χρήματα που της είχε δώσει για να της στερήσει τα μέσα να τον πολεμήσει δικαστικά, λέγοντάς της ψέματα ότι τα λεφτά αυτά κινδύνευαν από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας και ότι, αν τα έβρισκε η εφορία, θα πήγαιναν στη φυλακή, προκειμένου να την πείσει να τα στείλει στους λογαριασμούς της DANAOS.

    Αντίθετα, ο Δρ. υποστήριξε ότι τα λεφτά αυτά προορίζονταν όχι για την ίδια, αλλά για να φτιαχτεί ένα trust υπέρ των κοριτσιών τους (Αμαλίας και Δανάης) μετά τον θάνατό του και επειδή δεν εμπιστευόταν πια τη Σοφία προσπάθησε να βρει τρόπο να της τα πάρει.

    Δυστυχώς, όμως, για τον Δρ., αφού πήρε τα χρήματα από τη Σοφία, λίγους μήνες πριν φύγει από το σπίτι του για να ζήσει με τον τότε έρωτα της ζωής του, μοντέλο εκ Τσεχίας ονόματι Bulova, τελικά ο Δρ. ούτε trust εκανε, αλλα και ούτε έχει ξαναμιλήσει με τις κόρες του εδώ και 5 χρόνια…

    Έτσι ο Δρ. δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Εισαγγελέα, που του άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα, αλλά ούτε και τον Ανακριτή, που απήγγειλε σε βάρος του την κακουργηματική κατηγορία…

    Μπορεί βέβαια ο John Coustas να απέφυγε προς το παρόν τα χειρότερα και μετά την απολογία του να έφυγε για το σπίτι του, αλλά, απ’ ότι υποψιάζομαι, δεν αποκλείεται να τρίζει ήδη η θέση του ως Διευθύνοντος Συμβούλου της εισηγημένης στο Nasdaq DANAOS για λόγους fit & proper…

    Πάντως και η μετοχή της DANAOS CORP έχει σημειώσει μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο είναι εισηγμένη.

    Στις αρχές Απριλίου ήταν στα 104 δολάρια ενώ τη Δευτερα 9/5/2022 διαπραγματευόταν στα 77 δολάρια.

    Οι Αμερικανοί επενδυτές, όταν ακούν ανακριτές, ποινικές διώξεις κλπ. εφαρμόζουν το εξής: «Πρώτα πουλάνε και μετά ρωτάνε».

    Κωνσταντίνος Χαλιορής

    Πρόεδρος ΔΣ, Πλαστικά Θράκης

    Πτώση 19% σε επτά συνεδριάσεις είχε η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, η οποία ξεκίνησε από τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Πράγμα όχι ιδιαίτερο ευχάριστο για τη μετοχή μίας εταιρείας που έχει παρελθόν, παρόν, το οποίο εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο με την παραγωγή προστατευτικών μασκών λόγω πανδημίας γεμίζοντας τα ταμεία της, αλλά μένει να φανεί αν έχει και μέλλον.

    Η διοικητική ομάδα της οικογενειακής θρακικής βιομηχανίας πλαστικών, υπό τον Κώστα Χαλιορή, αναγκάστηκε προ ημερών να δώσει ενημέρωση για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022 τα οποία φαίνεται να ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.

    Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η πτώση της μετοχής ήταν ο βασικότερος λόγος που οδήγησε στη γρηγορότερη ενημέρωση από τη διοίκηση καθώς δεν είχε γνωστοποιηθεί κάτι σχετικό από την εταιρεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση οι πωλήσεις υποχώρησαν οριακά στα 106,3 εκατ. ευρώ από 111,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 15,5 εκατ. ευρώ από 35,9 εκατ. ευρώ.

    Ουσιαστικά η αγορά περίμενε μεγαλύτερη υποχώρηση, καθώς η δραστηριότητα προϊόντων προσωπικής φροντίδας, που λόγω Covid είχε φέρει μεγάλα κέρδη το 2021, δεν θα είχε ανάλογη πορεία.

    Ωστόσο, η πανδημία συνεχίζεται και τα προϊόντα φαίνεται πως πουλάνε ακόμα και συνολικά τα κέρδη προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 10,7 εκατ. ευρώ με την αγορά να περιμένει πολύ χειρότερα νούμερα.

    Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο έφερε κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα ήρθαν από τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

    Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα Κέρδη προ Φόρων του πρώτου τριμήνου του 2022 έχουν υπερδιπλασιαστεί, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 108,9%, καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και τη σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικών αναφέρει η εταιρεία.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.