• Portraits.gr

    Το ρολόι που έγινε διάσημο από το «Αποκάλυψη Τώρα» αναβαθμίζεται


    Στη θρυλική πολεμική ταινία «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Μάρτιν Σιν υποδύθηκε τον λοχαγό Γουίλαρντ, και πέρα από τη δυνατή ερμηνεία του, ένας πραγματικός λάτρης των ρολογιών δεν θα μπορούσε να μην παρατηρήσει το ρολόι που φορούσε στο χέρι του, ένα ρολόι που τράβηξε τα πάνδεινα στην ταινία, περνώντας από ποτάμια και ζούγκλες.

    Ήταν το Seiko 6105, ένα ρολόι καταδύσεων που όταν κυκλοφόρησε η ταινία, το 1979, είχε ήδη βγει εκτός παραγωγής, αφού κατασκευαζόταν από το 1968 έως το 1977. Ένα ρολόι που μοιάζει πολύ με εκείνο το Seiko 6105, καθώς αποτελεί τη σύγχρονη επανέκδοσή του, είναι το νέο Seiko Prospex 1970 Diver’s Re-Creation Limited Edition SLA033 που είδαμε στην έκθεση Baselworld 2019.

    Όμως παρά την ομοιότητά τους, τα δύο ρολόγια διαφέρουν στο μέγεθος (το νέο ρολόι είναι ελαφρώς μεγαλύτερο με διάμετρο κάσας 45 χιλιοστών, έναντι 44 χιλιοστών), ενώ το νέο ρολόι χρησιμοποιεί καλύτερα υλικά και εξαρτήματα, ειδικά στον μηχανισμό του, την καλίμπρα 8L35, με απόθεμα ενέργειας 50 ωρών, που προσφέρει σημαντικά καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον αυθεντικό μηχανισμό 6105Α.

    Το SLA033, σύμφωνα με το Hodinkee, δίνει αμέσως την εντύπωση ενός ρολογιού υψηλής ακρίβειας στην κατασκευή του, κάτι που άλλα καταδυτικά ρολόγια της Seiko στην ίδια γκάμα τιμών δεν έχουν. Ο δακτύλιος περιστρέφεται πολύ απαλά και με ακρίβεια, και η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπει είναι ότι πρόκειται για μία πιο πολυτελή έκδοση ενός ρολογιού «προλεταριακού» στον πυρήνα του.

    Το SLA033, όπως και άλλες επανεκδόσεις της Seiko, είναι περισσότερα από απλώς μία νοσταλγική κυκλοφορία. Όπως και το 6105 και τα άλλα του είδους του, έτσι και το SLA033 δεν έχει τίποτα το περιττό και είναι φτιαγμένο για να αντέχει σε αντίξοες συνθήκες, και μάλιστα με έναν καλύτερο και πιο σύγχρονο μηχανισμό. Συνδυάζει την ιστορία της Seiko ως κατασκευάστριας ορισμένων από τα πιο χαρακτηριστικά επαγγελματικά ρολόγια του 20ού αιώνα με την εξέλιξή της σε μία εταιρεία που μπορεί ταυτόχρονα να κατασκευάζει και υψηλής ποιότητας ρολόγια πολυτελείας.

    Είναι πάντως ένα ρολόι που «φωνάζει» για δράση, ένα ρολόι που θέλει να λερωθεί και να βραχεί για να αναδειχθεί – γι’ αυτό φτιάχτηκε, εξάλλου. Όσο κι αν δεν μπορεί κανείς να μην το συγκρίνει με τον συγκριτικά φθηνότερο πρόγονό του, το SLA033 στέκεται και από μόνο του ως ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο σπορ ρολόι.



    ΣΧΟΛΙΑ