• Portraits.gr

    Το εντυπωσιακό Seiko Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition


    Αν και η συλλογή Presage της Seiko είναι σχετικά καινούργια, με τα πρώτα της μοντέλα να κυκλοφορούν μόλις το 2016, μοιάζει λες και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, κι αυτό δείχνει πόσο γρήγορα γνώρισε την επιτυχία. Η σειρά αυτή φημίζεται όχι μόνο για τα τεχνικά ενδιαφέροντα ρολόγια της, αλλά και επειδή περιλαμβάνει παραδοσιακές χειροποίητες κατασκευές και διακοσμητικές τεχνικές που θα περίμενε κανείς να βρει μόνο σε ρολόγια που στοιχίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

    Αυτόν το μήνα η Seiko λανσάρει ένα νέο μοντέλο Presage με καντράν διακοσμημένο από όχι μία, αλλά πολλές διαφορετικές ιαπωνικές τεχνικές βερνικώματος, ενσωματώνοντας μία αρχαία ιαπωνική τέχνη που μετρά τουλάχιστον 7.000 χρόνια ζωής. Μία τέχνη που περιλαμβάνει την περισυλλογή ρητίνης από ένα ειδικό ιαπωνικό δέντρο, τη σταδιακή απομάκρυνση της υγρασίας, με τη χρήση ρυζόχαρτου, και έπειτα τη λάξευσή της από ειδικούς τεχνίτες. Πρόκειται για ένα υλικό δύσκολο για να δουλέψει κανείς μαζί του, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο του τεχνίτη, καθώς χαρακτηρίζεται από μία ανθεκτικότητα, αλλά και ένα βάθος και μία λάμψη που δεν βρίσκει κανείς σε άλλο υλικό.

    Εν προκειμένω, τα καντράν για όλα τα ρολόγια Seiko Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition έχει κατασκευάσει ο αριστοτέχνης Isshu Tamura, που έμαθε την τέχνη από τους γονείς του. Για τα ρολόγια αυτά, ο Tamura πρέπει να περάσει διαδοχικά στρώματα μαύρου βερνικιού στον μεταλλικό δίσκο του καντράν, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος και βάθος χρώματος. Ανάμεσα σε κάθε στρώμα, το στεγνό βερνίκι γυαλίζεται με καρβουνόσκονη προτού καλυφθεί με το επόμενο.

    Το επόμενο βήμα είναι η διακόσμηση των δύο μικρότερων δεικτών κάτω δεξιά με την τεχνική byakudan-nuri, που παραδοσιακά χρησιμοποιείτο για τη διακόσμηση της πανοπλίας των σαμουράι, και περιλαμβάνει επίσης μία περίτεχνη διαδικασία βερνικώματος, ενώ για το χρυσαφί μισοφέγγαρο στα αριστερά χρησιμοποιείται μία τρίτη τεχνική, η Maki-e.

    Τα επιμηκυμένα ρωμαϊκά αριθμητικά σύμβολα και οι δείκτες του ρολογιού αντανακλούν τα ρολόγια τσέπης της Seiko στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ ο δευτερολεπτοδείκτης έχει στη βάση του ένα χρυσό μισοφέγγαρο, που απηχεί τη σημασία που έχει το φεγγάρι στην παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα.

    Το Seiko Presage Urushi Byakudan-nuri Limited Edition λειτουργεί με αυτοκουρδιζόμενη καλίμπρα 6R21 που είναι ορατή από το πίσω μέρος του ρολογιού, στο οποίο επίσης βλέπουμε ένα διακριτικό χρυσό μισοφέγγαρο. Η κάσα του ρολογιού, από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι διαμέτρου 40,5 χιλιοστών με πάχος 12,8 χιλιοστά, ενώ το ρολόι είναι ανθεκτικό στο νερό ως 10 bar ή 100 μέτρα.

    Το Seiko Presage Urushi Byakudan-nuri SPB085 κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση 2.000 κομματιών, με τιμή στα 2.500 δολάρια έκαστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ρολόι που θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι την Tudor

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το Longines Avigation Watch Type A-7 USA Limited Edition

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Η καινοτομία που φέρνει το Superocean Héritage II Chronograph 44 Outerknown της Breitling



    ΣΧΟΛΙΑ