• Portraits.gr

    Ianos Avyssos: Το ελληνικό ρολόι με τα μοναδικά χαρακτηριστικά


    Το να πρωτοτυπήσεις με ένα ρολόι καταδύσεων μοιάζει πολύ δύσκολο σήμερα, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα τέτοια ρολόγια. Όμως η Ianos, η εταιρεία που ίδρυσε ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου, το κατάφερε με το Avyssos.

    Η ατσάλινη κάσα του ρολογιού, διαμέτρου 44 χιλιοστών, είναι ανθεκτική στο νερό έως τα 300 μέτρα, ο δακτύλιος γύρω από το καντράν περιστρέφεται αντίστροφα με τη φορά του ρολογιού, ενώ οι δείκτες και το καντράν φωτίζουν και είναι ευανάγνωστα μέρα και νύχτα. Αυτά όμως τα βρίσκουμε και σε άλλα ρολόγια. Το Avyssos ξεχωρίζει στις λεπτομέρειες.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το καντράν του ρολογιού, με τους μεγάλους αριθμούς, αλλά και τις ενδείξεις ανά πεντάλεπτο σε ένα ασυνήθιστο σχήμα, το οποίο παραπέμπει στις «καμπανελόπετρες», τις πέτρες που χρησιμοποιούν οι σφουγγαράδες όταν βουτάνε για σφουγγάρια – μία έξυπνη αναφορά στην ελληνική παράδοση που αποτυπώνεται χωρίς να φαίνεται αταίριαστη ή υπερβολική.

    Έξυπνη είναι και η τοποθέτηση του δείκτη λειτουργίας του ρολογιού στο κάτω μέρος του καντράν. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ένδειξη για τους δύτες, καθώς είναι αυτή που τους λέει αν το ρολόι λειτουργεί κανονικά ή έχει σταματήσει. Εδώ η Ianos δίνει αυτήν την ένδειξη σε ένα στρογγυλό πλαίσιο που θυμίζει έντονα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – μία ακόμα αναφορά στην ελληνική ιστορία. Εξάλλου, το χρώμα και η αμμώδης υφή του καντράν παραπέμπουν διακριτικά στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας.

    Αξιοσημείωτη είναι και η επιλογή του μηχανισμού του ρολογιού: πρόκειται για τον χειροκίνητο μηχανισμό ΕΤΑ 7001, που είναι κάτι το ασυνήθιστο για ένα σύγχρονο ρολόι καταδύσεων, αφού οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν αυτόματους μηχανισμούς, ώστε να μη χρειάζεται οι δύτες να χρησιμοποιούν την κορώνα του ρολογιού, που είναι το «ευαίσθητο» σημείο των ρολογιών όσον αφορά στον κίνδυνο εισροής υγρασίας. Ωστόσο, εν προκειμένω δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, λόγω της κατασκευής της κορώνας. Η επιλογή αυτή μηχανισμού καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστό το Avyssos στην κατηγορία του, ενώ του επιτρέπει να είναι πολύ λεπτό, με πάχος μικρότερο των 10 χιλιοστών. Σημειωτέον ότι το πίσω μέρος της κάσας μας δίνει ένα «παράθυρο» μέσα από το οποίο φαίνεται ο μηχανισμός.

    Το λουρί που συνοδεύει το ρολόι είναι κατασκευασμένο από μαλακό δέρμα με επένδυση πολυουρεθάνης, που το καθιστά ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα. Είναι άλλωστε δοκιμασμένο στα χέρια σφουγγαράδων στην Ελλάδα, και πέρασε με άριστα τη δοκιμασία.

    Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα ρολόι που καταφέρνει να ισορροπήσει έξυπνα ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το κλασικό και το μοντέρνο, και στο χέρι δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό απ’ ό,τι στις φωτογραφίες.



    ΣΧΟΛΙΑ