• Portraits.gr

    Η Zenith εντυπωσιάζει με το Defy El Primero Double Tourbillon


    Στη σειρά Defy η Zenith μας παρουσιάζει συνήθως τις διάφορες καινοτομίες της στο χώρο της ωρολογοποιίας, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Defy El Primero Double Tourbillon με διπλό τουρμπιγιόν: ένα για τη μέτρηση του χρόνου και ένα για τον χρονογράφο.

    Το τουρμπιγιόν για τη μέτρηση του χρόνου τρέχει με τη συνήθη μία περιστροφή ανά λεπτό, όμως το τουρμπιγιόν του χρονογράφου περιστρέφεται μία φορά κάθε πέντε δευτερόλεπτα και είναι ένα από τα ταχύτερα τουρμπιγιόν που έχουμε δει ποτέ.

    Μία παρόμοια απόπειρα είχε κάνει το 2012 η TAG Heuer, όταν λάνσαρε το MikrotourbillonS σε μία περίοδο πειραματισμού με διάφορες τεχνικές και υλικά. Η βασική τεχνολογία εκείνου του ρολογιού φαίνεται να έχει προσαρμοστεί για τα δεδομένα της Zenith, με τα δύο τουρμπιγιόν να είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία και τη συχνότητα του τουρμπιγιόν για τη μέτρηση του χρόνου να φτάνει τα 36.000 vph (από 28.800 vph στο MikrotourbillonS).

    To El Primero Double Tourbillon θα λανσαριστεί σε περιορισμένη έκδοση με 10 κομμάτια κατασκευασμένα από πλατίνα και άλλα 50 από μαύρο άνθρακα. Η κάσα του είναι αρκετά μεγάλη, με διαστάσεις 46 mm x 14,50 mm, και σε συνδυασμό με τα δύο τουρμπιγιόν και την εντυπωσιακή λειτουργία του χρονογράφου, το ρολόι έχει μία ιδιαίτερα επιβλητική εμφάνιση. Σε αυτό συνεισφέρει και η αυτόματη καλίμπρα 9020, με διάμετρο 35,8 mm, που παραπέμπει σχεδόν σε διαστάσεις μηχανισμών ρολογιών τσέπης.

    Η λειτουργία του χρονογράφου σε τόσο υψηλή συχνότητα, όπως αναφέρει το Hodinkee, «θυσιάζει» το απόθεμα ενέργειάς του. Ο μηχανισμός της μέτρησης χρόνου έχει απόθεμα ενέργειας 50 ωρών, ο μηχανισμός του χρονογράφου μπορεί να τρέχει για 50 λεπτά μόνο. Η ένδειξη του αποθέματος ενέργειας του χρονογράφου βρίσκεται στο πάνω μέρος του καντράν.

    Πρακτικά, οι καινοτομίες της Zenith σε αυτό το ρολόι δεν φαίνονται να προσθέτουν κάτι στη χρηστικότητά του. Όμως η υψηλή αισθητική του και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο χρονογράφος το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για οποιονδήποτε μπορεί και θέλει να το αποκτήσει.

    Η εκδοχή του ρολογιού σε πλατίνα στοιχίζει 143.000 δολάρια, ενώ αυτή σε άνθρακα 113.000 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ