• Portraits.gr

    H Citizen αιφνιδιάζει με το White Gold Caliber 0100


    Φέτος η Citizen μας αιφνιδίασε, παρουσιάζοντάς μας ένα ρολόι quartz με εκπληκτική ακρίβεια, καθώς παρουσιάζει μέγιστη απόκλιση ±1 δευτερόλεπτο το χρόνο!

    Η Citizen δεν είναι βέβαια η πρώτη εταιρεία που λανσάρει ένα υψηλής ποιότητας quartz ρολόι, καθώς τέτοια ρολόγια έχουν και μάρκες όπως η Cartier και η Breitling. Όμως το White Gold Citizen Caliber 0100 ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή του ακρίβεια, για την οποία «ευθύνεται» ο νέος μηχανισμός της εταιρείας, η καλίμπρα 0100.

    Οι διαστάσεις της κάσας του ρολογιού είναι σχετικά μικρές (διάμετρος 37,5 χιλιοστά, πάχος 9,1 χιλιοστά), όμως το κροκό λουρί του και το στρογγυλό σχήμα της κάσας αναδεικνύονται όμορφα στο χέρι. Η κάσα είναι κατασκευασμένη από λευκό χρυσό 18 καρατίων, όπως και η αγκράφα. Στην κάσα βρίσκουμε επίσης μία όμορφη κορώνα από λευκό χρυσό σε σχήμα κρυστάλλου, που σύμφωνα με την Citizen συμβολίζει την ακρίβεια και την κρυσταλλοποίηση των τεχνολογιών της.

    Το καντράν, σε χρώμα ιβουάρ, κάνει ένα πολύ ελκυστικό κοντράστ με τους δείκτες και τις ενδείξεις του, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο δευτερολεπτοδείκτης, όταν κοιτάζει κανείς το ρολόι από μπροστά, εφαρμόζει τέλεια στις ενδείξεις, μία λεπτομέρεια που συχνά λείπει από ακριβά ρολόγια με μηχανισμούς quartz. Οι δείκτες φωτίζουν, όπως και οι ενδείξεις στις 12, στις 3, στις 6 και στις 9. Το καντράν έχει μία πολύ «καθαρή» όψη, αφού δεν εμφανίζει ημερομηνία ή άλλες λεπτομέρειες, παρά μόνο το λογότυπο της Citizen, καθώς και μία διακριτική αναφορά στην Ιαπωνία και στον αριθμό της καλίμπρας κάτω από την ένδειξη των 6.

    Όμως το πραγματικό «αστέρι» εδώ είναι η ίδια η καλίμπρα που κρύβει μέσα του το ρολόι. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες της είναι η διαρκής παρακολούθηση των αλλαγών στην ακρίβεια και τη θερμοκρασία του ρολογιού και η προσαρμογή τους όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η συχνότητα του ρολογιού είναι στα 8,4 Mhz, 250 φορές υψηλότερη από έναν συνηθισμένο μηχανισμό quartz των 32 Khz. Η μεγαλύτερη συχνότητα σημαίνει ότι το ρολόι δεν επηρεάζεται από αλλαγές στη θερμοκρασία και από την επίπτωση της βαρύτητας, σύμφωνα με την εταιρεία. Επίσης, καθώς πρόκειται για μηχανισμό Eco-Drive, η Citizen υποστηρίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει για 6 μήνες με μία πλήρη φόρτιση χωρίς την παρουσία φωτός, ή ακόμα και για 8 μήνες, αν είναι σε οικονομική λειτουργία. Επίσης, σύμφωνα με τη Citizen, ο έξυπνος σχεδιασμός του είναι ανθεκτικός σε κραδασμούς και μαγνητισμό. Και κάπως έτσι, το ρολόι μπορεί να υπερηφανεύεται για την ακρίβειά του, με απόκλιση που δεν ξεπερνά το 1 δευτερόλεπτο το χρόνο. Ο μηχανισμός είναι ορατός από το πίσω μέρος της κάσας, ενώ στον πίσω δακτύλιο αναγράφεται ο μοναδικός αριθμός του κάθε ρολογιού.

    To Citizen Caliber 0100 θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση 100 κομματιών και είναι διαθέσιμο από το φθινόπωρο αποκλειστικά σε λευκό χρυσό, αν και η συγκεκριμένη καλίμπρα θα ενταχθεί και σε δύο ρολόγια με κάσα από τιτάνιο, που επίσης θα είναι σε περιορισμένη έκδοση, αλλά με περισσότερα κομμάτια και σε χαμηλότερη τιμή.

    Όσον αφορά στην τιμή του Citizen Caliber 0100, σύμφωνα με το Fratello Magazine, αυτή είναι μάλλον «αλμυρή» για ένα ρολόι quartz, έστω και υψηλής ακρίβειας, καθώς ανέρχεται στα 17.000 ευρώ. Οι εκδοχές του μηχανισμού σε τιτάνιο θα κοστίζουν περίπου 7.500 ευρώ.

    Οι λεπτομέρειες αυτών των ρολογιών δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι η ιαπωνική βιομηχανία ωρολογοποιίας μπορεί να ανταγωνιστεί κάποιες από τις πλέον αξιοσέβαστες ελβετικές και γερμανικές μάρκες, και σίγουρα πρόκειται για πολύ εντυπωσιακά ρολόγια, που ο καθένας θα ήθελε να έχει στη συλλογή του, αν η τιμή είναι κάτι που δεν τον απασχολεί.



    ΣΧΟΛΙΑ