• Portraits.gr

    Electrostatic Accutron Concept Movement: Μία παλιά ιδέα παίρνει νέα πνοή


    Το ρολόι Accutron δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά η πορεία του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Κυκλοφόρησε το 1960, μετά από έρευνες δεκαετιών, και ήταν το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο εμπορικά και τεχνικά ηλεκτρονικό ρολόι. Η παραγωγή του Accutron σταμάτησε το 1977, όμως στο απόγειο της δόξας του ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο ακριβή ρολόγια στον πλανήτη και χρησιμοποιήθηκε σε κάποια από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα που μπορεί κανείς να φανταστεί – μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε ως όργανο μέτρησης χρόνου σε δορυφόρους επικοινωνιών.

    Στη φετινή έκθεση Baselworld, η Citizen και η Bulova παρουσίασαν έναν νέο μηχανισμό που διαθέτει κάποια από τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Accutron, αλλά και μία νέα πρωτοποριακή για ρολόι χειρός τεχνολογία τόσο για την παραγωγή ενέργειας για το ρολόι, όσο και για την κίνηση των δεικτών.

    Το Electrostatic Accutron Concept Movement θα θυμίσει σε πολλούς το Accutron Spaceview, το οποίο είχε ανοιχτό καντράν μέσα από το οποίο φαινόταν ο μηχανισμός. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε τρεις τουρμπίνες, δύο στο κάτω μέρος του ρολογιού και μία μεγαλύτερη από πάνω τους. Οι δύο κάτω τουρμπίνες περιστρέφονται ταχύτατα όταν το ρολόι είναι σε λειτουργία, ενώ η πάνω τουρμπίνα κινεί τον δευτερολεπτοδείκτη. Στην πραγματικότητα, οι δύο μικρότερες τουρμπίνες είναι ηλεκτροστατικές γεννήτριες, ενώ η μεγάλη τουρμπίνα είναι ηλεκτροστατικός μηχανισμός, που δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ένας ηλεκτρομαγνητικός μηχανισμός, όμως έχει το πλεονέκτημα ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει.

    Όπως αναφέρει το Hodinkee, είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς το ρολόι αυτό εν δράσει, καθώς το θέαμα δε μοιάζει με τίποτα άλλο που έχουμε δει σε ρολόγια κατά καιρούς. Το μοναδικό σύστημα που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες είναι το Spring Drive της Seiko, που όμως είναι ηλεκτρομαγνητικός μηχανισμός, και όχι ηλεκτροστατικός.

    Η τεχνολογία του Electrostatic Accutron Concept Movement δείχνει ώριμη και έτοιμη για την αγορά, και άρα είναι πιθανό να τη δούμε σύντομα σε κάποιο ρολόι διαθέσιμο στην αγορά. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με τον μηχανισμό 0100 της Citizen, που αρχικά παρουσιάστηκε ως concept μηχανισμού και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε σε limited edition ρολόγια.



    ΣΧΟΛΙΑ