Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Uncategorized

Ο Sotheby’s στο ίντερνετ: από τον Μπάνσκι ως τον Μουνκ

Η διαχρονική επιτυχία προυποθέτει ικανότητα προσαρμογής στις κρίσεις. Ο διεθνής κολοσσός που ακούει στο όνομα Sotheby’s (έτος ίδρυσης 1744 στο Λονδίνο), γνωρίζει πολύ καλά ότι ο εγκλεισμός επιβάλλει οι δημοπρασίες να οργανωθούν διαδικτυακά.

Ύστερα από την πανθομολογούμενη επιτυχία της διαδικτυακής δημοπρασίας με έργα του Μπάνσκι τον Σεπτέμβριο του 2019 (white-glove/Bansky, δηλαδή ξεπούλησε), ο Sotheby’s στο Λονδίνο διοργανώνει ακόμη μία: επτά ημέρες μάλιστα απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφορών (consignments) μέσω ίντερνετ. Και να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές με τις οποίες πουλήθηκαν τα έργα του προκλητικού όσο και αμφιλεγόμενου δημιουργού στο ψηφιακό σφυρί.

Η έκθεση αποτελεί οπωσδήποτε σημάδι των χαλεπών ημερών της πανδημίας. Διότι παρότι ο Sotheby’s εξακολουθεί να ανακοινώνει μεγάλες εκθέσεις και το κλασικά εκκεντρικό Λονδίνο να ζει στη χώρα του Ποτέ ποτέ, ωστόσο οι επιχειρηματίες προβληματίζονται και βαθμιαία προσαρμόζονται στις πρακτικές της Ευρώπης, πίσω από την πλάτη του Μπόρις. Σήμερα μάλλον κλείνουν όλες τους τις αίθουσες οι Bonhams, οι Christie’s και οι Sotheby’s.

Αλλά και η ίδια η φύση των έργων του Μπάνσκι προσφέρεται για μία διαδικτυακή διαδικασία πώλησης. Πρόκειτα για πολλαπλά (prints): έργα δηλαδή που βασίζονται στα πρωτότυπα στένσιλ που δημιούργησε ο καλλιτέχνης δρόμου και έχουν τώρα εκδοθεί σε χαρτί.

Αντιθέτως, τα μοναδικά αριστουργήματα της κλασικής τέχνης προαπαιτούν να προηγηθεί ζωντανή έκθεση πριν από τη δημοπρασία -και καθένα από αυτά ξεκινάει με άλλη τιμή εκτίμησης.

Ωστόσο και τα συγκεκριμένα πολλαπλά του Μπάνσκι αρχίζουν με δεκάδες χιλιάδες στερλίνες.

COLOUR AP (DARK PINK), 300.000-500.000 στερλίνες με την υπογραφή του κάτω δεξιά

Ιδιαίτερα το γνωστό GIRL WITH BALLOON όπου ένα κοριτσάκι μοιάζει να χάνει ένα μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές με ελαφρώς διαφορετικούς χρωματισμούς στην καρδιά:

Στην ακριβότερη COLOUR AP (DARK PINK), το χαμηλό της τιμής ξεκινάει στις τριακόσιες χιλιάδες στερλίνες και το ψηλό διαμορφώνεται στις πεντακόσιες χιλιάδες. Με χρονολογία δημιουργίας το 2004 και υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη, αποτελεί ένα από τα ογδόντα οχτώ αντίτυπα του καλλιτέχνη.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προσφορές για το συγκεκριμένο έργο ενώ για τη φθηνότερη εκδοχή του (με τιμή εκτίμησης πενήντα ως εβδομήντα χιλιάδες στερλίνες) έχουν εμφανιστεί εννιά πλειδότες. Η υψηλότερη προσφορά προσώρας φτάνει τις εξήντα πέντε χιλιάδες στερλίνες.

πενήντα με εβδομήντα χιλιάδες στερλίνες με την υψηλότερη προσφορά στις 65.000 στερλίνες

Ο καλλιτέχνης γκραφίτι δρόμου πουλάει αλλά τα έργα του μοιάζουν μαρμαρωμένα στη στιγμή, σαν βουβή διαμαρτυρία που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά με μοναδικό σκοπό να σοκάρει κοροϊδεύοντας αυτονόητα κοινωνικά σύμβολα όπως η βασίλισσα και η αστυνομία -εύκολοι στόχοι.

Ωστόσο, η φήμη δεν αποκτιέται ποτέ χωρίς λόγο. Η λεγόμενη μεγαλύτερη φάρσα που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον φιλοχρήματο κόσμο της τέχνης φανερώνει μία φύσει επαναστατικότητα: όταν ο Μπάνσκι κατέστρεψε το πρωτότυπο στένσιλ Balloon Girl αμέσως μόλις το σφυρί χτύπησε το ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες στερλίνες στην πρώτη του δημοπρασία από τους Sotheby’s το 2018, έμοιαζε να δηλώνει απαξία για το κατεστημένο. Για το φιλότεχνο κοινό της σύγχρονης εποχής που πρόθυμα επενδύει χρήματα σε εύπεπτα ποπ έργα. Μία πράξη καταστροφής με έντονη συμβολική αξία: η urban τέχνη που αγοράζετε δεν συνιστά τέχνη. Με αυτή την ιδιοφυή δήλωση εμφανίστηκε συνεπής με το έργο του.

Από σημαντική ιδιωτική συλλογή 15.000-20.000 στερλίνες

Αμφισβητείται το αν η σημερινή αξία του θα πολλαπλασιαστεί συν τω χρόνω ως ένας άλλος Γουόρχολ του δρόμου. Οι Sotheby’s βέβαια ως πραγματικό χρηματιστήριο τέχνης, γνωρίζουν καλά πώς να μετατρέψουν τους καλλιτέχνες σε μηχανή χρήματος.

Αυτή τη στιγμή έχουν καταστήσει τους εκθεσιακούς χώρους στο Λονδίνο (New Bond Street Galleries) σε αληθινή ποπ αρτ εμπειρία. Οι αίθουσές τους παρουσιάζουν έκθεση αντιτύπων και πολλαπλών (Prints & Multiples) με τα σημαντικότερα δείγματα από τους μεγάλους ζωγράφους (old masters, οι δημιουργοί που έδρασαν πριν από το 1800), τους ιμπρεσιονιστές, τη μοντέρνα τέχνη.

Εντβαρντ Μουνκ αντίτυπα

Αντίτυπα και πολλαπλά των Ρέμπραντ, Έντβαρντ Μουνκ, Άντι Γουόρχολ, Ρόι Λιχτενστάιν, Κιθ Χάρινγκ, βρίσκονται προς πώληση για όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία δυναμική καινούργια συλλογή ή να εμπλουτίσουν την ήδη υπάρχουσα.

Γουόρχολ: Old Fashioned Vegetable (F. & S. II.54)Estimate £10.000–15.000

Στην έκθεση Prints & Multiples ο οίκος Sotheby’s προσφέρει την εμπειρία διάδραση ενώ στον ιστιότοπό του παρέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει διαδικτυακά στις δημοπρασίες.

Η τελευταία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και ζωντανά στην αίθουσα με ταυτόχρονες τηλεφωνικές προσφορές. Ωστόσο, από στιγμή σε στιγμή αυτό ενδέχεται να αλλάξει και να ισχύσει μόνο η διαδικτυακή δημοπρασία. Στην περίπτωση του Μπάνσκι θα τρέξει μόνο στο διαδίκτυο.

Richard HamiltonThe Solomon R Guggenheim (Lullin 60)Estimate £8,000–12,000

Πληροφορίες:

Η δημοπρασία του Bansky θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στις 16:00 ώρα ανατολικής Ευρώπης

+44 207 293 5000

enquiries@sothebys.com

Roy LichtensteinTwo Nudes (Corlett 284)Estimate £120,000–180,000