• The Mononews Lab

    Γιατί είναι απαραίτητος ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός;

    • NewsRoom

    Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, δεν αρκεί να είσαι αλεπού ή λιοντάρι. Απαιτείται να είσαι και τα δύο, καθώς η επιτυχία, τουλάχιστον στον επαγγελματικό τομέα, είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και απαιτητική προσπάθεια. Ειδικά μάλιστα όταν όλα αυτά αφορούν το πρώτο βήμα, το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι το… ήμισυ του παντός, αλλά χρειάζεται εκ των προτέρων… ανίχνευση του εδάφους.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο επαγγελματικός προσανατολισμός, δίνοντας διέξοδο στα κάθε είδους… αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, προκειμένου να μπει κι αυτή με τη σειρά της στην παραγωγική διαδικασία.

    Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελεί αρμοδιότητα των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκειμένου να καταλήξουν οι μαθητές στην καλύτερη δυνατή απόφαση, αναφορικά με την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.

    Η σχέση εκπαίδευσης και επαγγέλματος είναι τόσο στενή ώστε να γίνεται λόγος για «εκπαιδευτικές-επαγγελματικές» αποφάσεις. Στο πλαίσιο του σχολείου αναφέρεται συνήθως στον προσανατολισμό μαθητών πάνω σε επαγγελματικά θέματα. Δεν πρόκειται όμως μόνο για αυτό, γιατί αποτελεί παράλληλα μία διάσταση του θεσμού «συμβουλευτική-προσανατολισμός».

    Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας βοηθά τον υποψήφιο νέο να αποκτήσει αυτογνωσία, να γνωρίσει ποιος είναι, τι θέλει, τι μπορεί και τι επιθυμεί να μάθει, τι του ταιριάζει, να μετρήσει τις δυνάμεις και τις ικανότητές του, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και γενικότερα να προσδιορίσει τη θέση του στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

    Η σωστή επιλογή εργασίας επιτρέπει στο άτομο να αξιοποιεί τις δυνατότητές του, τα ενδιαφέροντά του, αυξάνει τις πιθανότητες για μια πετυχημένη επαγγελματική καριέρα και βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

    Η NN Hellas, κατανοώντας τις ανάγκες των νέων, συμβάλλει στο έργο του Junior Achievement Greece (Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων – ΣΕΝ) και δημιουργεί το ψηφιακό πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού «My Career», τηρώντας έτσι τη δέσμευσή της για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ευκαιριών.

    Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά δράσεων που υλοποιεί η ΝΝ Hellas επί σειρά ετών σε συνεργασία με το Junior Achievement Greece (ΣΕΝ).

    Η εν λόγω δράση στηρίζεται στις αξίες της εταιρείας «Νοιαζόμαστε, Είμαστε ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε» και εδράζεται στους πυλώνες του διεθνούς προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) του Ομίλου ΝΝ, «Future Matters».

    Η συγκεκριμένη ελληνική πρωτοβουλία υλοποιήθηκε πιλοτικά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, όταν και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας και, συγκεκριμένα, σε Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Κάλυμνο και Κρήτη.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά τεστ επαγγελματικών δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με τον τύπο προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

    Με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Junior Achievement Greece (ΣΕΝ) προσδιόρισαν το αντικείμενο των σπουδών που θα τους βοηθήσει να ακολουθήσουν την επιθυμητή τους καριέρα.

    Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, το ψηφιακό πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού «My Career» είναι πλέον διαθέσιμο σε μαθητές 15 επιλεγμένων σχολείων της Ελλάδας.

    Στόχος του προγράμματος είναι η γεφύρωση της απόστασης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, με συνεχή επαναπροσδιορισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

    Επιπλέον, στόχος για το 2020 είναι να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα αυτό περισσότερα από 50 σχολεία και 1250 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να προσφέρει στους μαθητές τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους.

    Ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ευρύτερη εφαρμογή του ψηφιακού προγράμματος για τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό.