• Business

    Το περιβάλλον στο προσκήνιο – Η νέα πρωτοβουλία τoυ Ομίλου Olympia


    Tο περιβάλλον σε πρώτο πλάνο θέτει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας. Με σκοπό να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρηματίες σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος, η διοίκηση της Sunlight Recycling παρουσίασε την περιβαλλοντική πρωτοβουλία Green Mission.

    Στην Ελλάδα μόνο το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται και ανακυκλώνεται, την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ευρώπη φτάνει το 95%. Το πρόβλημα που δημιουργείται στη χώρα μας είναι τεράστιο και  αναμένεται να διογκωθεί σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες.

    Η Green Mission είναι μια πρωτοβουλία της Sunlight Recycling που αποτελεί μέλος του Ομίλου Olympia (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους δείκτες συλλογής των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέος και η  ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού και των εταιρειών για τα οφέλη της τήρησης των ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος.

    Για τη διετία 2016-2017 η πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Ηδη, 30 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Green Mission.

    Το 2018, αναμένεται η επέκταση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους δήμους της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία Πράσινων Σημείων Εναπόθεσης των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου-οξέος.

    Ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους στόχους του Green Mission. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά: ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE, IDE INTRACOM, ISOMAT, IT SPARKLES, KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, ΥΠΑ, ΧΑΛΚΟΡ.

    Η παρουσίαση του Green Mission έγινε με τη συμμετοχή του ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Υποστήριξης), της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, και του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Γιώργου Κωνσταντινόπουλου.

    Ο κ. Σ. Κόπολας, γενικός διευθυντής της Sunlight Recycling, δήλωσε σχετικά: «Ως μια εταιρεία που έχει επιβεβαιώσει στην πράξη τα οφέλη της τήρησης ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό, φιλοδοξούμε στην ευαισθητοποίηση και στη διάδοση της φιλοσοφίας μας σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται. Με έλεγχο της πορείας του αποβλήτου συσσωρευτών από το πρωτογενές σημείο έως και την τελική ανακύκλωση, καθώς και με την επιλογή των κορυφαίων περιβαλλοντικών τεχνολογιών που ήδη προσφέρει η Sunlight Recycling, εγγυόμαστε τη σχεδόν μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, σωστά ανακυκλωμένα προϊόντα καθαρού μολύβδου και κραμάτων διοχετεύονται ξανά στην αγορά, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ κ. Παναγιώτης Σκιαδάς δήλωσε: «Η ανακύκλωση δεν αποτελεί πανάκεια για τη διαχείριση αποβλήτων. Η αξιοποίηση των αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι ο στόχος, αλλά δεν πρέπει να γίνεται χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι απαραίτητο στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να προστεθούν άμεσα και περιβαλλοντικά κριτήρια που να διασφαλίζουν την ορθή ανακύκλωση».

    Ολες οι εταιρείες-μέλη του Green Mission με κοινές αξίες τη συνέπεια, τον σεβασμό και την επιχειρηματικότητα μέσα από την κυκλική οικονομία, δεσμεύονται για την ορθή διαχείριση και ανακύκλωση του αποβλήτου μπαταριών μολύβδου-οξέος.

    Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2014, και στο πλαίσιο μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ, η Sunlight Recycling δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κομοτηνής ως η πιο σύγχρονη – τεχνολογικά και περιβαλλοντικά – μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη.

    Το εργοστάσιο, το οποίο έχει καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή τής Συστήματα Sunlight, διαθέτει δυναμικότητα 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως και εγγυάται την ανακύκλωση των συσσωρευτών μολύβδου-οξέος με σχεδόν μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ