• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ανεβαίνει ο πήχυς για την κερδοφορία των εισηγμένων: Τι «βλέπουν» Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citi κ.α.

    • Bloomberg


    Σε… αντίθετες κατευθύνσεις φαίνεται να βαδίζουν αγορά και στρατηγικοί αναλυτές. Διαφορετικά πώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά επιχειρεί προς νέα υψηλά, την ώρα που, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του Bloomberg, οι υπεύθυνοι στρατηγικής «βλέπουν» πιέσεις πριν από το τέλος του χρόνου. Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, ο αντίκτυπος των μακροοικονομικών ειδήσεων είναι ηπιότερος τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα κερδοφορίας που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες. Και σε αυτό το μέτωπο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο πήχυς φαίνεται να ανεβαίνει.

    Οι αναλυτές φαίνεται να δείχνουν, επιτέλους, λίγη αγάπη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με δείκτες της Citigroup. Οι ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα αποτελέσματα κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εισηγμένων (εξαιρουμένης της Βρετανίας) είναι περισσότερες από τις πτωτικές για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει αρνητική σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών.

    Η αλήθεια είναι πως οι αναλυτές είχαν μείνει πίσω από την καμπύλη και το ράλι της αγοράς, το οποίο είναι πιθανό να έχει ακόμη περιθώρια να συνεχιστεί, δεδομένου ότι οι τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η αγορά δεν περιμένει να αναβαθμιστούν οι προβλέψεις για τα EPS των εταιρειών για να κάνει ράλι. Και οι αναλυτές τείνουν να ακολουθούν την αγορά με έως και τρεις μήνες καθυστέρηση, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι μπορεί τώρα να δούμε συγκρατημένες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα EPS.

    Παρ’ όλα αυτά, για την ώρα, ο πήχυς είναι χαμηλά, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να δούμε κάποια αρκετά καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα κερδοφορίας. Και αν κρίνει κανείς από τις ισχυρότερες προσδοκίες για το υπόλοιπο της χρονιάς, το guidance των εταιρειών θα είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι συνήθως.

    Για τους υπεύθυνους στρατηγικής της Morgan Stanley, ωστόσο, η αγορά είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις μετά το τελευταίο ράλι απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου και εκτιμούν πως τα αποτελέσματα κερδοφορίας θα είναι αρνητικός καταλύτης για την αγορά. Η τράπεζα διατηρεί επιφυλακτική στάση στο θέμα των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, προβλέποντας ότι ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων θα είναι μόλις 1% σε επίπεδο έτους. Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο χρηματοοικονομικός κλάδος καθώς το τρίμηνο που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά αδύναμο.

    Ακόμη κι έτσι όμως, η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κερδοφορίας δεν αποκλείεται να φέρει μαζί της και ελπίδες.

    «Οι βασικές δηλώσεις που ακούγονται από δεικτοβαρείς εταιρείες με πανευρωπαϊκή παρουσία, όπως η Nestle, η Pernod Ricard, η Unilever και η Schneider Electric, φαίνονται στη χειρότερη εφικτές και σε κάποιες περιπτώσεις αισιόδοξες», υποστηρίζει ο Chris Bailey, υπεύθυνος στρατηγικής για την ευρωπαϊκή αγορά στην Raymond James.

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan είναι επίσης σχετικά θετικοί. Περιμένουν ότι τα περιθώρια θα βελτιωθούν και, παρ’ όλο που το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να αποδειχθεί αδύναμο, αναρωτιούνται αν η κρατούσα άποψη για το έτος είναι υπερβολικά απαισιόδοξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί ο κατήφορος του ελβετικού φράγκου χαροποιεί την κεντρική τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ