Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ζαββός: Πλήρως διασφαλισμένο το δημόσιο για τις εγγυήσεις που παρέχει στις τράπεζες μέσω του «Ηρακλή»

Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών

To Δημόσιο είναι πλήρως διασφαλισμένο για τις εγγυήσεις που παρέχει στις τράπεζες μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Και τούτο διότι ακόμη και στο «ελάχιστα πιθανό σενάριο» -όπως το χαρακτήρισε- κατάπτωσης της κρατικής εγγύησης, ο κίνδυνος έχει ήδη τιμολογηθεί στην προμήθεια που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο Δημόσιο.

Για τη καλύτερη λειτουργία του συστήματος άλλωστε έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης των τιτλοποιήσεων (Monitoring Committee) και των ανακτήσεων που καταγράφονται από τη διαχείρισή τους. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες («Ηρακλής») για την μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί μία μία αποτελεσματική λύση της αγοράς, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο κ. Ζαββός μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ που διοργάνωσε η πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα, υποστήριξε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν πλέον μέρος του προβλήματος, αλλά τη λύση του και μπορούν να ατενίζουν με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγει το NextGeneration EU. Ο ρόλος τους θα είναι κρίσιμος για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποτελέσουν καταλύτη για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με στροφή στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και την ψηφιακή μετάβαση.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των 27 πρεσβευτών, ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι με βάση όλες τις πρόσφατες ενδείξεις των ιδίων των τραπεζών, τα νέα ΜΕΔ της κρίσης αναμένεται ότι θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Ο ίδιος, τέλος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμόζεται πλήρως από την 1η Ιουνίου 2021, ενισχύοντας περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία – Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Η Βουλή δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ελληνική κρίση

Έκτακτο: Έκλεισε το deal Mondelez – Chipita έναντι 2 δισ. δολαρίων

Amazon: Ανακοίνωσε επίσημα την εξαγορά της MGM Studios έναντι 8,45 δισ. δολαρίων