• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) παίρνει το όπλο του για την “τρύπα” στην Attica Bank

    αξιολόγηση Στουρνάρας ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Δεν τελειώνουν οι περιπέτειες για την Αttica Bank, τόνιζε στις 9 Φεβρουαρίου το mononews,(διαβάστε εδώ) αποκαλύπτοντας την έρευνα των ευρωπαικών εποπτικών αρχών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε όπως όπως η αύξηση κεφαλαίου, και μάλιστα μερικώς, και συγκεκριμένα, για πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις/πιέσεις προς δημόσιους οργανισμούς και ταμεία για να συμμετάσχουν. Η δε, συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί μόνη της αντικείμενο διερεύνησης, όπως επανειλλημένως, έχει αναδείξει το mononews, δεχόμενο μάλιστα επιθέσεις για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ.(Διαβάστε εδώ)

    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank
    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank

    Ο ευρωπαικός εποπτικός μηχανισμός προχωρά τη διαδικασία έρευνας στην Attica Bank, παρότι τυπικώς ως μη συστημική δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του και για πρώτη φορά φαίνεται ότι και το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητούν διερεύνηση των συνθηκών συμμετοχής του Ταμείου, το οποίο έχει επενδύσει την τελευταία τριετία άνω των 800 εκ.ευρώ, τη στιγμή που η συνολική κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι μόλις 200 εκ.ευρώ και άρα, η επένδυσή του διαμορφώνεται σε λίγο πάνω από 100 εκ.ευρώ.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής

    Η Attica Bank εμφάνισε δυσανάλογα υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες, υψηλότερες από την Alpha Bank και την Eurobank και διαρκώς ζητά κεφάλαια, τα τελευταία χρόνια, κάνοντας τους επόπτες να βλέπουν με σκεπτικισμό τον τρόπο διοίκησής της. Η εμπλοκή της στο πρόσφατο σκάνδαλο εκβιαστών δημοσιογράφων, στο οποίο πρωταγωνιστεί σύμβουλος της τράπεζας επιτείνει τον προβληματισμό για τις πρακτικές της διοίκησης.

    Η ΤτΕ παίρνει το όπλο της

    Στο μικροσκόπιο βρίσκονται η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, αλλά και η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, η οποία έφθασε ένα βήμα από το resolution αφού αδυνατούσε να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια. Η αποδοχή της μερικής κάλυψης, με υποχρέωση να βρεί άμεσα τα υπόλοιπα κεφάλαια προέκυψε ως λύση ανάγκης για την ΤτΕ αφού οι ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν τη χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για αυτό το σκοπό.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Τώρα η ΤτΕ για λογαριασμό του SSM θα ξεσκονίσει την τράπεζα, όπως ενημέρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Δραγασάκη, κάτι που αναμένεται να βάλει οριστικό τέλος στα σχέδια περί παράλληλου τραπεζικού συστήματος με επίκεντρο την Attica Bank.

    To γιατί ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ φαίνεται να αντιδρούν τόσο όψιμα είναι κάτι που τα μέλη τους οφείλουν να αναρωτηθούν, ειδικά δε όταν το Ταμείο επένδυσε στην πρόσφατη αύξηση σε τιμή 0,30 ευρώ ανά μετοχή υψηλότερη της  χρηματιστηριακής την ίδια περίοδο (0,25 λεπτά ανά μετοχή)  ενώ σήμερα η αποτίμηση είναι 0,088 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας αγγίζει σήμερα τα 205 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 0,09 λεπτά του ευρώ (0,09 ευρώ) ενώ η τιμή διάθεσης στην αύξηση κεφαλαίου ήταν 0,30 ευρώ. Για να καλυφθούν οι απώλειες θα πρέπει η τιμή της μετοχής να αυξηθεί πέριξ του 350%. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του ΤΣΜΕΔΕ είναι ο Ιωάννης Γαβρίλης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank.

    Οι «ενέσεις» κεφαλαίων από το ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια και καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα και στο επιχείρημα ορισμένων ότι και άλλοι επενδυτές που μπήκαν σε προηγούμενη αύξηση, είναι σήμερα ζημιωμένοι, η εύλογη απάντηση είναι ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να έχει το ίδιο επενδυτικό προφίλ με ένα hedge fund.

    Eξίσου περίεργη ήταν η απόφαση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Ταμείων να συμμετάσχουν στην αύξηση, όπως το ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ με 55 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 20 εκατ. ευρώ, ο Αερολιμένας Αθηνών με 10 εκατ. ευρώ. Άπαντες έχουν ζημιές πάνω από 75% μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών.

    Διαφώνησαν στην ΕΥΔΑΠ

    Ειδικά στην ΕΥΔΑΠ αρκετά στελέχη διαφώνησαν με αποτέλεσμα η απόφαση να ληφθεί με μεγάλη δυσκολία και εν τέλει από την γενική συνέλευση, στην οποία τον πλήρη έλεγχο έχει το δημόσιο και παρά τη δημόσια διαφωνία του John Paulson, ο οποίος φρόντισε να μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.

    Ερωτήματα προκαλεί και η τοποθέτηση στην αύξηση κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες φαίνεται για άγνωστους λόγους – οι φήμες κάνουν λόγο για «παρότρυνση» υπουργών – να επέλεξαν μια επένδυση προφανώς ασύμφορη αφού η αύξηση έγινε σε τιμή πολύ υψηλότερη από την χρηματιστηριακή. Η ΕΥΔΑΠ βλέπει την αρχική συμμετοχή αξίας 20 εκατ. ευρώ να αποτιμάται 6 εκατ., άρα να έχει υποαξίες 14 εκατ. ευρώ.

    Ποιες άλλες εταιρίες χάνουν 

    Το ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που επίσης συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό 55 εκατ. ευρώ, βλέπει τη συμμετοχή του στην τράπεζα να έχει μειωθεί σε 16,5 εκατ. ευρώ. Άρα οι απώλειες χαρτοφυλακίου είναι 38,5 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, το Ελευθέριος Βενιζέλος (η εταιρεία Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.) που συμμετείχε με 10 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου βλέπει τη συμμετοχή του να αξίζει μόλις 3 εκατ. ευρώ, άρα χάνει 7 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η διοίκηση της εταιρίας έχει πάρει προβλέψεις για τις απώλειες που έχει.



    ΣΧΟΛΙΑ