• First Top Stories

    What a wonderful idea!!! Αυτά είναι τα 40 τραπεζικά στελέχη (και οι γυναίκες τους) που επένδυσαν στην Attica Bank και έχασαν τα λεφτά τους 


    Δραματικές απώλειες καταγράφουν όσα φυσικά πρόσωπα επένδυσαν τα χρήματα τους στην μετοχή της Attica Bank κατά την διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε  στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Επρόκειτο για μια επενδυτική απόφαση , που σύμφωνα με τους ειδικούς ,  δεν είχε καμιά λογική καθώς η μετοχή τις ημέρες της αύξησης διαπραγματεύονταν στα 0,25 ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ η τιμή διάθεσης μέσω της ΑΜΚ ήταν 0,30 ευρώ. Δηλαδή οποίος ήθελε να επενδύσει στην Attica Βank εκείνες τις ημέρες θα μπορούσε να δώσει εντολή στον χρηματιστή του, να αγοράσει για παράδειγμα 10.000 μετοχές αντί 2.500 ευρώ μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως τα ίδια πρόσωπα, την ίδια ακριβώς ημέρα για 10.000 μετοχές έδωσαν 3.000 ευρώ.  Σήμερα (έχουν περάσει περίπου 90 ημέρες)  οι 10.000 μετοχές κοστίζουν 870 ευρώ.

    Έμπειροι χρηματιστές από τους οποίους ζήτησε την γνώμη τους το mononews δεν την χαρακτήρισαν την εξυπνότερη ιδέα στον κόσμο. Μάλιστα τους έκανε εντύπωση με ποια λογική άνθρωποι που διοικούν μια τράπεζα (θεωρητικά έχουν μεγάλες γνώσεις περί του χρηματιστηρίου και των μετοχών) επένδυσαν τα προσωπικά τους χρήματα ξέροντας από την αρχή ότι θα τα χάσουν.

    Τις  μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ο πρόεδρος  της τράπεζας Ιωάννης Γαμβριλης ο οποίος για 171.000 μετοχές έδωσε 51.300 ευρώ. Σήμερα οι μετοχές αυτές αξίζουν 15.390 ευρώ. Φυσικά οι ζημιές αυτές είναι λογιστικές εφόσον κάποιος επενδυτής τις διακρατά στο χαρτοφυλάκιο του και δεν τις πουλάει.

    banks illustrate

    Πότε οι διοικήσεις πιέζουν τα στελέχη 

    Το mononews.gr δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι αυτοί “πιέστηκαν” (ίσως από την διοίκηση) να αγοράσουν μετοχές η αγόρασαν επειδή το θεώρησαν επενδυτική ευκαιρία. Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε πιέσεις καθώς έχει συμβεί και παλαιότερα κατά την διάρκεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άλλης τράπεζας της Τράπεζας Κύπρου . Για όσους θυμούνται το 2000 η τότε διοίκηση κατά την διάρκεια της εισαγωγής των μετοχών της  τράπεζας στο Ελληνικό χρηματιστήριο (ταυτόχρονα με το Κυπριακό) είχε πιέσει τα στελέχη της να επενδύσουν 2 μισθούς στην ΑΜΚ  και να αγοράσουν μετοχές. Οι απώλειες και τότε ( για όσους θυμούνται) ήταν μεγάλες. Φυσικά ποτέ  εκείνη την εποχή κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Όλοι ήξεραν ότι εάν δεν αγόραζαν μετοχές τότε αυτομάτως θα “έπεφταν” σε δυσμένεια.

    stock illustrate

    Ποιοι αγόρασαν μετοχές 

    Τα πρόσωπα που απέκτησαν μετοχές  της Attica Bank στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της  τράπεζας είναι τα εξής:

    -Ο κ. Ιωάννης Γαμβρίλης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας, απέκτησε 171.144 μετοχές.

    -Ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, απέκτησε 66.667 μετοχές.

    – Ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής, Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας, απέκτησε 32.742 μετοχές.

    – Ο κ. Αθανάσιος Σταθόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας απέκτησε 13.500 μετοχές.

    – Ο κ. Δημήτριος Βογανάτσης, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας απέκτησε 16.000 μετοχές.

    – Ο κ. Ηλίας Περτζινίδης, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας απέκτησε 3.370 μετοχές.

    – Η δικηγορική εταιρεία “Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνέταιροι”, συνδεόμενη με τον κ. Μάριο Μπαχά, Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας, απέκτησε 50.000 μετοχές.

    – Ο κ. Μιχαήλ Ανδριώτης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Επιχειρηματικής και Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας απέκτησε 5.670 μετοχές.

    – Ο κ. Ιωάννης Άννινος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας απέκτησε 5.000 μετοχές.

    – Η κα. Μαρία Βαρελά, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών και Γραμματέας του Δ.Σ. της Τράπεζας, απέκτησε 57.600 μετοχές.

    – Η κα. Θεοδώρα Βλασσοπούλου, Διευθύντρια της Περιοχής Ευθύνης Σύνθετων, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών Εταιρειών Ομίλου, απέκτησε 22.027 μετοχές.

    -Ο κ. Μιχαήλ Γαρουφαλιάς, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου Βορείου Ελλάδος, απέκτησε 14.000 μετοχές.

    -Ο κ. Νικόλαος Δαυίδ, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης, απέκτησε 5.350 μετοχές.

    – Ο κ. Αργύριος Ζαφειρόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας απέκτησε 8.316 μετοχές.

    – Ο κ. Αθανάσιος Ζυγούρης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Πρόεδρος του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας, απέκτησε 20.657 μετοχές.

    – Ο κ. Γεώργιος Καπελές, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου Αττικής, απέκτησε 20.314 μετοχές.

    – Ο κ. Στέφανος Κοροδήμος, Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Πληροφορικής & Τεχνολογίας της Τράπεζας, απέκτησε 27.000 μετοχές ενώ η σύζυγός του απέκτησε 7.692 μετοχές.

    – Ο κ. Λεωνίδας Κριεκούκης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, απέκτησε 19.000 μετοχές.

    – Ο κ. Χρήστος Μάραντος, Διευθυντής & Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Λειτουργιών της Τράπεζας, απέκτησε 13.672 μετοχές.

    – Ο κ. Αντώνιος Νταβανάς, Διευθυντής Περιοχής Ευθύνης Σύνθετων, Ειδικών

    Χρηματοδοτήσεων Επενδυτικής Τραπεζικής & Θυγατρικών Ομίλου, απέκτησε 14.144 μετοχές.

    – Η κα. Αγγελική Ντούσκου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Θεματοφυλακής & Υποστήριξης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, απέκτησε 8.333 μετοχές.

    – Ο κ. Πολύβιος Ονουφρίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής στην Επιτελική Περιοχή Ευθύνη Ευθύνης Πίστης & Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας, απέκτησε 10.000 μετοχές.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής

    – Ο κ. Ιωάννης Παπανίκος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Επιτελικής Περιοχής Ευθύνης Πληροφορικής, Οργάνωσης και Τραπεζικών Λειτουργιών της Τράπεζας, απέκτησε 20.000 μετοχές.

    – Ο κ. Κωνσταντίνος Πηγάκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Σύνθετων, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων Επενδυτικής Τραπεζικής & Θυγατρικών Ομίλου, απέκτησε 5.000 μετοχές.

    – Ο κ. Ευάγγελος Ρίζος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, απέκτησε 8.000 μετοχές.

    – Η κα Πολυξένη Τριανταφύλλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια & Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας, απέκτησε 20.666 μετοχές.

    – Ο κ. Αχιλλέας Τρικάκης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου Υπόλοιπης Ελλάδος, απέκτησε 15.160 μετοχές, ενώ ο αδελφός του απέκτησε 11.196 μετοχές.

    – Ο κ. Αθανάσιος Τσάδαρης, Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Χρηματαγορών και Διαχείρισης Διαθεσίμων, απέκτησε 10.870 μετοχές.

    – Ο κ. Ιωάννης Τσακιράκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης Πιστώσεων, απέκτησε 13.000 μετοχές.

    – Ο κ. Ευάγγελος Τσαλδάρης, Επικεφαλής της Περιοχής Ευθύνης Επιχειρησιακής Εποπτείας, απέκτησε 10.000 μετοχές.

    – Ο κ. Αντώνιος Φραντζέσκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου Υπόλοιπης Ελλάδος, απέκτησε 17.498 μετοχές, ενώ η σύζυγός του απέκτησε 13.536 μετοχές.

    – Ο κ. Παρασκευάς Χατζόπουλος, Επικεφαλής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου Βορείου Ελλάδος, απέκτησε 21.992 μετοχές.

    – Ο κ. Βασίλειος Μάρκος, Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της Τράπεζας, Attica Bancassurance Agency, απέκτησε 23.000 μετοχές.

    – Ο κ. Γεώργιος Μπεκύρος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πίστης Επιχειρήσεων, απέκτησε 14.070 μετοχές.

    – Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της Τράπεζας, Attica Ventures, απέκτησε 10.000 μετοχές.

    – Ο κ. Χρήστος Ρέτσας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της Τράπεζας, Attica Finance, απέκτησε 3.334 μετοχές.

    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής
    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής

    Όμως κάποια από τα στελέχη για να μειώσουν τις ζημιές τους αποφάσισαν να αγοράσουν επιπλέον μετοχές της Attica Bank σε χαμηλότερες τιμές και πριν από λίγες ημέρες. Για την ακρίβεια:

    1. Σε αγορά 20.000 μετοχών της Attica Bank προέβη στις 18/1/2016 ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής, Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Attica Bank. H συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 3.501,53 ευρώ.

    2.  Στις 27/1/2016, ο κ. Βασίλειος Μάρκος, Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της Τράπεζας Attica Bancassurance Agency, προέβη σε αγορά 5.000 κοινών μετοχών της Τράπεζας, συνολικής αξίας 716,82 ευρώ.

    3.  Στις 26/1/2016, ο κ. Αλέξανδρος Πουλαρίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της Τράπεζας Attica Finance ΑΕΠΕΥ, προέβη σε αγορά 10.000 κοινών μετοχών της Τράπεζας, συνολικής αξίας 1.490 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ