• Κοινωνία

    Τουλουπάκη για Αγγελή: «Άρπαξε απόρρητα έγγραφα, μπλόκαρε την έρευνα της Novartis»

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Δριμύ κατηγορώ στον άλλοτε επόπτη της από την Ελένη Τουλουπάκη. «Δυο φορές πήρε εν αγνοία της απόρρητα στοιχεία δικογραφιών, καθυστερούσε την έρευνα της Novartis αλλάζοντας τις εντολές της, είπε ‘όχι’ στους Αμερικανούς εισαγγελείς που προσέφεραν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου».

    Ήταν το τρίπτυχο της πολύωρης κατάθεσης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στον εισαγγελέα  Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, ο οποίος έρευνα τις δικές της καταγγελίες εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

    Τρίωρη κατάθεση

    Στην τρίωρη κατάθεσή της, η Ελένη Τουλουπάκη έδωσε τη δική της εκδοχή στον εισαγγελικό εμφύλιο που μαίνεται.

    Στις καταγγελίες του κ. Αγγελή (που διερευνώνται από Αρεοπαγίτες εισαγγελείς) ότι ο «Ρασπούτιν» έδινε εντολές στην κα Τουλουπάκη και χειραγωγούσε την έρευνα της Novartis, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς πέρασε στην αντεπίθεση προσκομίζοντας περισσότερα στοιχεία για τα όσα καταλογίζει στον παραιτηθέντα επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε τα όσα στην έγγραφη αναφορά της καταγγέλλει και επικέντρωσε την προφορική κατάθεση της  στον ισχυρισμό της για υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων, μέσα από τα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

    Η κα Τουλουπάκη φέρεται να μίλησε με λεπτομέρειες για το «πώς ο Γιάννης Αγγελής, σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια απουσίαζε, μπήκε συνοδεία αστυνομικού στο γραφείο της και αντέγραψε σε στικάκια από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λίστες και απόρρητα δεδομένα τόσο της Novartis όσο και άλλων υπό διερεύνηση υποθέσεων.

    Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

    Μάρτυρες οι γραμματείς της

    Η κα Τουλουπάκη προς επίρρωση των καταγγελιών της επικαλείται τις μαρτυρίες των δύο γραμματέων της, οι οποίες φέρονται να ήταν παρούσες στις δύο καταγγελλόμενες εφόδους του κ. Αγγελή.

    Πριν ακόμα ο κ. Αγγελής προχωρήσει στην πρώτη αναφορά του εναντίον  της κα Τουλουπάκη, οι δύο γραμματείς φέρονται εγγράφως να περιέγραψαν σε αναφορές τους περιστατικά.

    Oι αναφορές φέρονται να έχουν πρωτοκολληθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

    Επίσης, η εισαγγελέας κατήγγειλε και την υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Novartis από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε χωρίς όμως να είναι γνωστό, όπως λέει η κα Τουλουπάκη, αν παράνομα κράτησε αντίγραφα.

    Η εισαγγελέας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη συνάντηση με το FBI και τους Αμερικανούς εισαγγελείς το Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη, κατά την οποία οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, το οποίο κατονόμασαν, αλλά ο Γιάννης Αγγελής, σύμφωνα με την κα Τουλουπάκη, αρνήθηκε να παραληφθούν, με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

    Η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να μίλησε και για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της Novartis από τον επόπτη της Γιάννη Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, καταλογίζοντας του προσπάθειες να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας.

    Τις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.



    ΣΧΟΛΙΑ