• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Η διπλή γκάφα των Financial Times για τις δηλώσεις Draghi

    • NewsRoom


    Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι οι οικονομικοί αναλυτές κόντεψαν να πάθουν έμφραγμα. Ήταν τη στιγμή, που οι Financial Times ανέβασε το εξής tweet : Σοκ από την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Η ανάρτηση της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας προκάλεσε αναστάτωση για τρεις κυρίως λόγους

    1. Γιατί η αγορά περίμενε από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια
    2. Η ανακοίνωση έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο
    3. Και το χειρότερο; Το  tweet ήταν λάθος. Η ΕΚΤ έκανε μειώσεις επιτοκίων !

     

    123@FinancialTimes

    Η ιστορία του περίεργου tweet έχει ως εξής: Οι FT δημοσίευσαν την ανακοίνωση 9 λεπτά πριν την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το tweet έλεγε H EKT άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα με την ελπίδα μιας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων.

    Στη συνέχεια προχώρησαν σε διόρθωση αναφέροντας χαρακτηριστικά :

    Παρακαλώ αγνοήστε το προηγούμενο tweet. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια παίρνοντας απόφαση σοκ. Το προηγούμενο tweet δημοσιεύθηκε κατά λάθος.

    FTIMES 2

    Για να είμαστε ειλικρινείς, καταλάβαμε τι συνέβη. Προφανώς ο όμιλος των FT είχε προετοιμάσει πολλά tweets για όλες τις περιπτώσεις. Όταν βγήκε η ανακοίνωση, κάποιος είχε ανεβάσει κατά λάθος αυτό, που προσδοκούσε περισσότερο.

    Για την ιστορία, η ΕΚΤ  διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% και μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,30%  

    O διοικητής Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι τον Μάρτιο του 2017, αλλά δεν αύξησε το όριο στις μηνιαίες αγορές ομολόγων όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

    Πάντως ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη επιπλέον μέτρων τους επόμενους μήνες εφόσον χρειαστεί.

    Στόχος των νέων μέτρων είναι να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%.  Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις ενισχύουν τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι παγκόσμιων κραδασμών.

    «Παραμένουμε ευέλικτοι στο μέγεθος και τη χρονική διάρκεια του QE εάν αυτό χρειαστεί», ανέφερε ο διοικητής της ΕΚΤ.

    Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2015 θα διαμορφωθεί στο +1,5% (από εκτίμηση +1,4% τον Σεπτέμβριο), στο +1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

    Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται στο  +0,1%  το 2015, στο +1% το 2016 και στο 1,6% το 2017.

     



    ΣΧΟΛΙΑ