• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Κληρονομούν τα παιδιά “κακά” γονίδια από το σπέρμα παχύσαρκων μπαμπάδων;

    Σπερματοζωάριο


    Αν έχετε παραπανίσια κιλά και σκοπεύετε σύντομα να γίνετε πατέρας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε λίγη δίαιτα. Όχι μόνο για σας, αλλά κυρίως για το παιδί σας. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δείχνει ότι το σπέρμα των παχύσαρκων ανδρών μπορεί να είναι γενετικά διαφορετικό από αυτό των κανονικών (στα κιλά) ανδρών, σε γονίδια που σχετίζονται με την όρεξη.

    Μάλιστα, οι ερευνητές μελέτησαν και το σπέρμα ανδρών πριν και αφού υποβλήθηκαν σε επέμβαση γαστρικού bypass για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα παχυσαρκίας τους, και εντόπισαν αξιοσημείωτες διαφορές, υποδεικνύοντας πως η αλλαγή του τρόπου ζωής των παχύσαρκων ανδρών μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα του σπέρματός τους.

    Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιγενετική»: τη διαδικασία κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια.

    Οι επιγενετικές αλλαγές θεωρητικά θα μπορούσαν να περνούν από γενιά σε γενιά, κι έτσι γονίδια που είναι ενεργά σε παχύσαρκους άνδρες, και σχετίζονται κυρίως με την όρεξη, πιθανόν να επηρεάζουν τον μεταβολισμό των παιδιών τους. Ωστόσο, η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένα το θέμα αυτό, και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν αυτό πράγματι συμβαίνει.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα 29 μόνο ανδρών, και επομένως δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο αξιόπιστα είναι τα ευρήματά της, ενώ επιπλέον οι παχύσαρκοι άνδρες που συμμετείχαν επιπλέον δεν ασκούνταν πιο συχνά από δύο φορές την εβδομάδα, και επομένως τα όποια ευρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται και με την έλλειψη άσκησης, πέρα από την παχυσαρκία.

    Ωστόσο, πιθανόν η έρευνα αυτή να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνες για το θέμα, και αν πράγματι αποδειχθεί ότι αυτές οι διαφορές στο σπέρμα είναι κληρονομικές, ίσως αυτό πείσει τους άνδρες να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους προτού γίνουν γονείς.

    «Η έρευνα αυτή συνεισφέρει στα αυξανόμενα και πειστικά στοιχεία από πολλά εργαστήρια ότι η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η έκθεση σε ναρκωτικά και τοξίνες μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα και το παιδί», δήλωσε ο Christopher Gregg από το Πανεπιστήμιο της Utah, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία δε συμμετείχε. «Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για ζευγάρια που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ