• Πολιτισμός

    Χριστόφορος Μαρίνος: επιμελητής εικαστικών στον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Αθηναιών


    Αμέσως μετά τη λήξη του εγκλεισμού, ο Χριστόφορος Μαρίνος ανέλαβε επιμελητής εικαστικών εκθέσεων του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε μία εποχή όπου ειδικά η δημόσια παρουσίαση της τέχνης αποτελεί αίτημα αισθητικό της σύγχρονης τέχνης στον δυτικό κόσμο με την ολοένα και μεγαλύτερη διαδραστικότητα των μέσων αλλά και την μεγάλη κλίμακα των έργων που παράγονται.

    Παράλληλα, ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος θα εμπλακεί και στον εκθεσιακό προγραμματισμό όσον αφορά τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» καθώς και σε δράσεις στη Δημοτική βιβλιοθήκη.

    Όπως δήλωσε στα Νέα και τη Μαίρη Αδαμοπούλου, πρόκειται να καταθέσει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει τη σύγχρονη τέχνη με τις πιο παραγωγικές και διαχρονικές εκφάνσεις της ελληνικής κληρονομιάς, όπως: έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπαηλιάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσίαση των χάρτινων εκμαγείων από προτομές που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και τις οποίες φιλοτέχνησε η Αναστασία Δούκα (βραβείο ΔΕΣΤΕ), έκθεση του αυτοδίδακτου ζωγράφου Ελευθέριου Αλεξίου (1932-2012) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», αναδρομική της Σήλιας Δασκοπούλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Μπουτέα, μεταξύ άλλων.

    Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν περφόρμανς από σύγχρονους καλλιτέχνες σε δέκα πλατείες της Αθήνας, εκθέσεις ντιζάιν, μόδας και αρχιτεκτονικής. Σε κάθε έκθεση θα συμπεριλαμβάνεται βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, ώστε να υπάρχει προετοιμασία σε περίπτωση δεύτερου lockdown αλλά και για αρχειακούς λόγους.

    Ο Χριστόφορος Μαρίνος απέκτησε ευρεία φήμη με τη συμμετοχή του στην τέταρτη Μπιενάλε Αθήνας, ως ένας από τους επιμελητές της.

    Από το 2012 προεδρεύει στην Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών AICA Hellas. Μεταξύ άλλων έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις Πιθανότητες: Συνεντεύξεις με νέους Έλληνες καλλιτέχνες (futura, Αθήνα 2006), Meatspace: Art in a State of Emergency (meatspaceart.org) και Το έργο της επιμέλειας (AICAHellas, Αθήνα 2011) ενώ με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο δημιούργησε το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης kaput.gr. Ανάμεσα στις πολλές εκθέσεις που έχει δημιουργήσει από το 2004 ξεχωρίζουν «Ο Μαγικός Κύκλος», με την Λωραίνη Αλιμαντίρη στην γκαλερί LorainiAlimantiri/ Gazonrouge το 2012, οι «Προθήκες θαυμάτων» με την Πολύνα Κοσμαδάκη, ZoneD στην γκαλερί Ζουμπουλάκη το 2010, «Πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;» στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας το 2009, οι «Μίμοι» στην γκαλερί Kalfayan το 2009.

    Διαδέχτηκε στη θέση του επιμελητή εκθέσεων στον ΟΠΑΝΔΑ τον ιστορικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο, του οποίου η σύμβαση έληξε τον περασμένο Ιούλιο.

    Στην προεδρία του ΟΠΑΝΔΑ βρίσκεται η δραστήρια δημοτική σύμβουλος Άννα Ροκοφύλλου.



    ΣΧΟΛΙΑ