• Portraits.gr

    Zodiac Astrographic: Το ιδιαίτερο ρολόι κλείνει τα 50 και το γιορτάζει με μια επετειακή έκδοση

    Zodiac


    Ανάμεσα στα πολλά ασυνήθιστα σχέδια ρολογιών που είδαμε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, το Zodiac Astrographic κατάφερε να ξεχωρίσει.

    Και η επετειακή του έκδοση που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό 182 κομματιών, 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού μοντέλου, το 1969, αν και περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις, δε χάνει τίποτα από τη γοητεία εκείνου του ιστορικού ρολογιού, ενώ επιπλέον διαθέτει και μία δική της γοητεία, και ετοιμάζεται να γράψει τη δική της ιστορία.

    Τόσο το αυθεντικό ρολόι όσο και η επανέκδοση χαρακτηρίζονται από τρεις διάφανους δίσκους, τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλο, ο καθένας από τους οποίους διαθέτει έναν δείκτη. Στο κάτω μέρος βρίσκεται ο δείκτης της ώρας, ακριβώς από πάνω του ο λεπτοδείκτης, και ακόμα πιο πάνω ο δευτερολεπτοδείκτης, με τη μορφή μίας κόκκινης κουκίδας που μετακινείται. Η κόκκινη κουκίδα αναπαριστά τον πλανήτη Άρη, γνωστό και ως «κόκκινο πλανήτη», καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στο να εποικίσει τον πλανήτη.

    Ως προς την άνεση, η νέα εκδοχή του Astrographic ακολουθεί τα περισσότερα σπορ ρολόγια των δεκαετιών του ’60 και του ’70, καθώς η μεγάλη κάσα (43mm) με το ασυνήθιστο σχήμα δίνει μία αίσθηση ανισορροπίας στο χέρι. Όμως η κάσα ξεχωρίζει για το χρυσαφί φινίρισμά της, που είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας και παρατηρείται μόνο σε vintage ρολόγια της δεκαετίας του ’70.

    Όπως σημειώνει το Hodinkee, ακόμα και όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το Astrographic δεν ήταν ένα ρολόι που έπαιρνε τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Στις πρώτες διαφημίσεις είχε λανσαριστεί ως «το πιο διασκεδαστικό ρολόι που μπορείς να φορέσεις». Ποτέ δε δόθηκε έμφαση στην ακρίβειά του, στην αντοχή του στο νερό ή στις τεχνολογικές καινοτομίες του – μόνο στο πόσο διασκεδαστικό είναι. Το Astrographic μοιάζει σαν ένα ρολόι που θα άρεσε σε έναν λάτρη της επιστημονικής φαντασίας ή σε κάποιον φανατικό με το διάστημα που απλά θέλει κάτι μοναδικό και όμορφο, και όχι ένα ρολόι με τεχνολογία αιχμής.

    Το αυθεντικό ρολόι λειτουργούσε με αναλογικό αυτόματο μηχανισμό, ενώ η νέα εκδοχή του λειτουργεί με τον μηχανισμό STP 3-13 της Fossil.

    Τόσο στο παλιό όσο και στο νέο μοντέλο, η ημερομηνία βρίσκεται στο πάνω μέρος του καντράν, ενώ το λογότυπο της Zodiac βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς της κάσας και το όνομα του ρολογιού, μαζί με το όνομα της Zodiac, στο κάτω μέρος της κάσας.

    Το νέο Zodiac Astrographic κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές με κάσες από χρυσό και από ανοξείδωτο ατσάλι. Η τιμή του ξεκινά από τα 1.295 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ